Sagovornici Portala ETV ukazuju da liste Pokreta „Evropa sad“ i Demokrata, kao i Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu pokušavaju da iskoriste imena državnih funkcionera kako bi privukli birače

Milatović i Mujović kao mamac za glasove na izborima u Podgorici iako neće biti dio gradske vlasti

Uključivanjem političara sa nacionalnog nivoa - lokalni izbori se pretvaraju u refleksiju političkih borbi i interesa na nacionalnom nivoa i to može rezultirati time da birači glasaju na osnovu, na primjer, identitetskih i širih političkih pitanja umjesto lokalnih - ukazao je u razgovoru za Portal ETV programski direktor CGO Petar Đukanović

Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Građani Podgorice će na lokalnim izborima imati dvije koalicije koje su aranžirane tako da manipulišu osjećajima građana jer će birači na papiru vidjeti i zaokružiti nosioce imena listi koji su predstavnici tih stranaka na državnom nivou, a ne oni koji će biti u budućem sastavu gradskog parlamenta.

To je u razgovoru za Portal ETV ocijenio politički analitičar Srđan Vukadinović osvrnuvši se na situaciju u kojoj se u imenu izborne liste Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu našao aktuelni predsjednik države Jakov Milatović dok je stvarni nosilac liste je zapravo Luka Rakčević iz Građanskog pokreta Ura. Slična situacija je i sa listom Pokreta „Evropa sad“ i Demokrata: u nazivu je ime aktuelnog ministra energetike Saše Mujovića – iako je prva na izbornoj listi dosadašnja gradonačelnica Podgorice Olivera Injac – zbog koje je upravo vlast u Podgorici i pala.

Koalicije ucjenjivačkih kapaciteta

- Građani uopšte neće znati za koga stvarno glasaju ako zaokruže liste PES-a i Demokrata ili Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu jer niko od tih državnih funkcionera neće istupiti sa svojih pozicija da bi bio samo odbornik u Podgorici – ocijenio je Vukadinović.

On ipak misli da postoji mogućnost da Saša Mujović prihvati funkciju gradonačelnika - „ako budu u poziciji da mogu da ucjenjuju“.

- Očito je da su ove koalicije ucjenjivačkog kapaciteta i ne bi bilo dobro da budu tas na vagi koji će prelamati većinu od 30 odbornika u Podgorici – poručio je Vukadinović.

Korišćenje političke reputacije

Ni programski direktor Centra za građansko obrazovanje Petar Đukanović ne sumnja da PES i Demokrate pokušavaju da iskoriste reputaciju Mujovića kako bi se poboljšala percepcija njihove liste i privukli glasovi.

On smatra da je ovaj potez i priznanje da dosadašnja gradonačelnica Injac nije dovoljno dobra kandidatkinja koja bi mogla da iznese izbore 29. septembra bez ovakve podške Mujovića.

- Zato je stavljanje imena Mujovića u naziv liste potez kojim se pokušava osnažiti povjerenje u listu i smanjiti ili skrenuti pažnja sa kontroverzi i problema koji se vezuju za postupanje Injac i procese koji su se dešavali u vezi sa njom i njenim upravljanjem Glavnim gradom - ocijenio je Đukanović za Portal ETV.

,,Zavodnici“ sa državnog nivoa

To što se predsjednik države Jakov Milatović našao u imenu liste Građanskog Pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu, prema stavu Vukadinovića, je takođe svojsevrsna manipulacija kako bi se pridobili određeni glasači.

Srđan Vukadinović
Srđan Vukadinović(Photo: RTCG/Skrinšot)

- Prije svega se misli na apstinente, da ih zavede ime predsjednika države i određene radnje koje on čini - dodao je Vukadinović.

I Đukanović „uvlačenje“ Milatovića u naziv izborne liste Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu vidi kao strateški potez čiji je cilj privlačenje glasova služeći se popularnošću predsjednika.

Stavljanje imena Saše Mujovića u naziv liste je potez kojim se pokušava osnažiti povjerenje i smanjiti ili skrenuti pažnja sa kontroverzi i problema koji se vezuju za postupanje dosadašnje gradonačelnice Olivere Injac i procese koji su se dešavali u vezi sa njom i njenim upravljanjem Glavnim gradom

- Partije često koriste ovaj pristup kako bi osnažile kampanje, ali se otvara pitanje koliko je to u duhu demokratije. U zemlji sa generalno niskim nivoom političke kulture i svijesti ovaj pristup ima svoje efekte u privlačenju glasova, na što i ova lista računa - ocijenio je Đukanović.

On poručuje ovaj pristup nije dobar za širi razvoj lokalnih zajednica i demokratske političe kulture.

- Time se sužava prostor za razvoj lokalnih lidera, njihov angažman na lokalnom nivou i afirmaciju postignuća, kreiranje konkretnih lokalnih politika i programa, prepoznatljivosti angažmana i postignuća lokalnih lidera - smatra Đukanović.

Liste PES-a i Demokrata, kao i Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu služe se, kako je ustvrdio, prepoznatljivošću i autoritetom političara sa nacionalnog nivoa - i to samo da bi se povećala atraktivnost liste stvaranjem lažnog utiska da će oni imati stvarnu ulogu u lokalnoj vlasti.

- Cilj njihove prisutnosti na listama je da navedu birače da vjeruju u pozitivne promjene ili stabilnost koje se kroz njih pokušavaju predstaviti - konstatovao je Đukanović.

Primat nemaju lokalna pitanja

On podvlači da je ovaj pristup loš sa aspekta šireg interesa: jer se udaljava od onoga što je suština lokalnih političkih procesa i potreba.

- Uključivanjem političara sa nacionalnog nivoa - lokalni izbori se pretvaraju u refleksiju političkih borbi i interesa na nacionalnom nivoa i to može rezultirati time da birači glasaju na osnovu, na primjer, identitetskih i širih političkih pitanja umjesto lokalnih - ukazao je Đukanović.

Petar Đukanović
Petar Đukanović(Photo: CGO)

Ovo je svakako, poručuje, i vid funkcionerske kampanje kojom se opozicija stavlja u neravnopravan položaj, a pri tom se državni resursi koriste zarad partijskih ciljeva.

- Postavlja se i pitanje posvećenosti nosilaca državnih funkcija i njihove nepristrasnosti i profesionalnosti, s obzirom da kampanja uzima i vrijeme koje bi u njihovom slučaju trebalo da je na onim poslovima na kojima su primarno angažovani - ocijenio je programski direktor CGO.

Zanemarivanje praktičnih problema

Smatra da sa ovakvim pristupom imamo širi problem - u kojem politički akteri nijesu dovoljno angažovani u rješavanju stvarnih potreba građana.

- Jer se lokalna politika suviše prepliće sa partijskim interesima i ambicijama na nacionalnom nivou dok se praktični problemi građana na lokalnom nivou i javni interes zanemaruju - pojasnio je Đukanović.

Sa tim je saglsan i Vukadinović koji upozorava da bi građani Podgorice trebalo dobro da razmisle uoči izbora 29. septembra.

- Jer zaista imaju liste koje su isključivo gradske i vezane za Podgoricu i ljude koji će obavljati te dužnosti, a ne preuzimati druge funkcije - istakao je on.

Urušavanje demokratskog karaktera

Vukadinović smatra i da koalicije PES-a i Demokrata sa jedne strane, a Građanskog pokreta Ura i Pokreta za Podgoricu sa druge, urušavaju demokratski karakter Crne Gore.

- Koliko god pričali o demokratiji, oni samim svojim činjenjem Crnu Goru guraju u druge tokove - jer su predizborne koalicije obilježje nedemokratskog društva. Postizborne koalicije su obilježje demokratskog društva - jer se tačno zna čiji je koliki kapacitet i sa koliko ko izborne snage ulazi u izvršnu, zakonodavnu i ostale strukture vlasti – istakao je on.

Ocijenio je da su to „koalicije spasa“.

- Kada i ako uđu u gradski parlament, uopšte se neće znati kakva je snaga pojedinih od tih političkih subjekata. Ura je na ivici cenzusa, ona nanese mnogo više štete nego koristi bilo kome sa kime ide. To je jedna koalicija kamuflaže i straha – rekao je Vukadinović dodajući da predsjednik države Jakov Milatović ne bi smio da bude u nazivu te liste, ali i da se to dešava da se ne bi „propalo na izborima“ i da bi se „sjutra moglo manipulisati“.

Sa druge strane, ističe da je PES u velikoj marginalizaciji.

- Što su pokazali izbori u Budvi i Andrijevici? Koalicija sa Demokratama je napravljena da bi se spašavala gola koža aktuelnog premijera Milojka Spajića i većine koja postoji na nivou države – poručio je Vukadinović.

U tom kontekstu je i Đukanović ocijenio da se čini da je za izbore u glavnom gradu za mnoge aktere sve važnije od same Podgorice i perspektive njenog razvoja.

- Nije to iznenađenje, imajući u vidu dinamiku političke scene i činjenicu da Podgorica može ukazati i na određene promjene u snazi aktera i na nacionalnom nivou - podvukao je on.

Upitnost u parlamentarnoj većini

On je ocijenio da je PES „jedna veoma fluidna politička kategorija“ koja ne zna ko joj je ciljna grupa i nema svoju logistiku.

-Zato su i tako loše prošli na izborima u Andrijevici i u Budvi. Ukoliko se nastavi taj strmoglavi pad u Podgorici – što je za očekivati, onda se postavlja pitanje upitnosti te većine koju imaju u parlamentarnoj većini – dodao je Vukadinović.

Dodao je da za sve što parlamentarna većina čini protiv državnih interesa nije kriv prosrpski i proruski Demokratski front (DF) – već upravo PES.

- DF je potpuno jasan. Isključivu krivicu za to snosi PES koji jednostavno nemiješanjem u svoje obaveze, poslove i dužnosti - dozvoljava DF-u da direktno urušava interese države Crne Gore i njenog naroda. Najveću krivicu za to će podnijeti ta politička skupina - zaključio je Vukadinović.