Štir u EP: Beograd, djelovi vlasti u Crnoj Gori i Gruzija ne mogu sjedjeti na dvije stolice

 (Foto: EPA/EFE)
(Foto: EPA/EFE)

Predstavnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ivo Štir danas je, nakon podrške Prijedlogu rezolucije o otpornosti Moldavije na ruska uplitanja uoči predsjedničkih izbora i ustavnog referenduma o integraciji u EU i nazadovanjju demokratije i prijetnjama političkom pluralizmu u Gruziji, poručio da ni Beograd, djelovi vlasti u Crnoj Gori ne mogu sjedjeti na dvije stolice.

Štir je rekao da prijedlog rezolucije ne promoviše jednu figuru ili političku opciju nego daje podršku cijeloj Moldaviji, da može "sama odlučiti o svojoj sudbini".

Podvukao je da Rusija u Moldaviji djeluje "obavještajno, hibridno, širi dezinformacije, korumpira političare i pokušava kupiti glasove", što je činila i u Gruziji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

U odvojenoj raspravi o Gruziji, Štir je rekao da se vladi te zemlje mora poslati "jasna poruka da ne može sjedjeti na dvije stolice". 

Odbacio je tvrdnje nekih evropskih roparlamentaraca da se EU rezolucijom miješa u unutrašnja pitanja te države, kazavši da će građani Gruzije sami odlučiti o svojoj političkoj sudbini, no da je aktuelna vlada preuzela vlast "proeuropskom retorikom", što ne prati svojim djelovanjem.

- I dalje kaže da želi prema EU, ali slijedi onaj smjer koji želi Moskva. Kao što kažemo Beogradu, djelovima vlasti u Crnoj Gori, pa tako i u ovom slučaju Gruzije moramo biti jasni da ne mogu sjedjeti na dvije stolice - rekao je Štir, podsjetivši da se Gruziji ne nameće evropski put nego da je ona to sama odabrala, pa i uvrstila u jedan članak svog ustava.