Ivanović sa Biling: Stabilnost Zapadnog Balkana zajednički interes, Crna Gora cijeni podršku Ujedinjenog Kraljevstva

 (Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)
(Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Stabilnost Zapadnog Balkana je zajednički interes - ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore  za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanovića i direktorice za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova , Komonvelta i razvoja Ujedinjenog Kraljevstva Viktorije Biling.

Iz Vlade je saopšteno da da su tokom sastanka potvrđeni izuzetno bliski odnosi između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i raspoloženje za dalje produbljivanje ove saradnje.

Ivanović je, kako navode u saopštenju, istakao značaj savezništva u okviru NATO-a, koje predstavlja snažni oslonac za stabilnu bilateralnu saradnju. 

Naglasio je da Crna Gora visoko cijeni doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u sprovođenju demokratskih i strukturnih reformi, što je od suštinskog značaja za napredak u evropskoj integraciji.

- Posebno cijenimo kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evropskom putu Crne Gore, uprkos izlasku UK iz Evropske unije - kazao je Ivanović.

On je naglasio važnost redovnih razgovora sa britanskim zvaničnicima, uključujući specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, lorda Stjuarta Piča, što dodatno učvršćuje bilateralne odnose.

- Stabilnost Zapadnog Balkana je zajednički interes, te Crna Gora cijeni iskrenu i kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva u izgradnji sigurnog i demokratskog regiona zasnovanog na vladavini prava i regionalnoj saradnji - rekao je Ivanović. 

Direktorica Billing je, kako navode iz Vlade, istakla da strategija britanske Vlade, objavljena u julu 2023. godine, jasno definiše podršku stabilnosti i prosperitetu Crne Gore.

- Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava jačanje demokratskih procesa, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala kroz strukturne reforme - navela je ona.

Sagovornici su ocijenili da ekonomska saradnja ne prati u dovoljnoj mjeri visoko razvijene političke odnose između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, te da postoji obostrana zainteresovanost da se ekonomski odnosi unaprijede kako bi bili u skladu sa političkom bliskošću", navode iz Vlade. 

Ivanović je, kako se navodi u saopštenju, posebno naglasio da Crna Gora vidi veliki potencijal u uspostavljanju šireg pravnog okvira za saradnju u oblastima trgovine, obrazovanja, nauke i drugih ključnih sektora, što će, kako je naveo, dodatno produbiti ukupne bilateralne odnose između dvije zemlje.

- Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka daljem jačanju partnerstva između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, usmjeren na zajedničke ciljeve stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta - zaključili su u saopštenju Vlade.