Pozvala saveznike

Ukrajina traži sankcije zbog navodnog učešća Sjeverne Koreje u ratu

 (Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
(Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Ukrajina je u srijedu pozvala svoje saveznike da uvedu nove sankcije Pjongjangu, rekavši da je Sjeverna Koreja postala de facto učesnik rata u Ukrajini na strani Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u govoru o svom planu za pobjedu rekao parlamentu da su njegove obavještajne službe potvrdile da Sjeverna Koreja snabdijeva Rusiju oružjem i ljudstvom, što su tvrdnje koje je iznio i prije nekoliko dana.

- To su radnici za ruske fabrike kako bi nadomjestili Ruse ubijene u ratu. I ljudstvo za rusku vojsku. Zapravo, to predstavlja učešće druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije - kazao je Zelenski.

Kremlj je odbacio optužbe da Sjeverna Koreja šalje svoje državljane kao "lažne vijesti". Moskva i Pjongjang poriču kupoprodaju oružja, ali su rekli da će ojačati vojne veze, što bi moglo uključivati zajedničke vježbe.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha je rekao da bi saveznici Kijeva trebalo čvrsto da odgovore, uključujući uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga, koji se približio Rusiji od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

- Ovo je ogromna prijetnja dalje eskalacije. Približavamo se novoj fazi, novim stvarnostima rata - kazao je na press konferenciji u crnomorskom gradu Odesi.

Portparol savjeta Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Šon Savet je u utorak rekao da bi uključenost sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini, u slučaju da je istinita, predstavljala značajno jačanje odbrambenog odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije.

Vašington takođe tvrdi da je Sjeverna Koreja snabdjela Rusiju balističkim projektilima i municijom.