Vuksanović: Vučićeve izjave podstiču nacionalizam

Nevenka Vuksanović (Foto: TVE)
Nevenka Vuksanović (Foto: TVE)

Svakodnevna retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je prepuna ideja o kulturnom, nacionalnom i političkom jedinstvu Srba, a takve izjave podstiču nacionalizam i politiku identiteta, koja je u suprotnosti za građanskim pluralizmom i pravom manjina - kazala je gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na Televiziji E direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava Nevenka Vuksanović.

Ona poručuje da ohrabruje to što u Crnoj Gori preovladava, apsolutno, građanski koncept.

- Mi to vidimo i prema programima sa kojima istupaju i političke partije, da u svim tim programima dominira građanski koncept i euroatlantske vrijednosti. Za nas je to ohrabrujuće, barem formalno, a to znači da Vučićeve riječi i takav vokabular neće i za sada nemaju težinu da utiču na izmjenu vrijednosti kako građana i građanki, tako i nekog političkog prostora - navela je Vukasnović. 

Istraživanje CEDEM- a, od marta ove godine, kako je podsjetila, pokazalo je da se etnička distanca smanjuje. To je, kako je dodala, najuočljivije kod mladih.

Ona smatra i da politički sukobu, u svakom smislu, razvijaju krajnje negativnu atmosferu, a takav diskurs, prema njenom mišljenju, može uticati na građane da apstiniraju na predstojećim izborima.

- Posljednje istraživanje političkog javnog mnjenja, koje je CEDEM radio, ukazuje na to da su najviše rangirani predsjednik i premijer. To znači da će i sukob između njih biti dominantan, pogotovu izlaskom Milatovića iz PES-a. Cilj, uopšte, tog sukoba je da se opovrgne ili učvrsti vlast. Treba da imamo na umu da ovo krajnje pogoduje ostalim partijama, koje se fokusiraju na druge stvari i imaju priliku da istaknu svoj program. To izrazito pogoduje DPS-u, kao najvećoj opozicionoj partiji trenutno - naglasila je Vuksanović.

Sporno je, kako objašnjava, veliko učešće premijera i predsjednika Crne Gore u predizbornoj kampanji. Kao primjer navodi odluku Ustavnog suda Hrvatske, koji je zabranio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću učešće u predizbornoj kampanji, i, što kako naglašava, treba da nam služi za primjer kako bismo izbjegli skretanja sa primarnih dužnosti predsjednika i premijera.

Evropska komisija je odlučna da se ozbiljnije bavi politikom proširenja, vjeruje Vuksanović i dodaje da je to povoljno za Crnu Goru, ali se i očekuje da se ozbiljnije pristupi reformi, da to ne bude formalnost, već konkretni koraci.  

- Sasvim sam sigurna da nam Evropska komisija neće progledati kroz prste, da će od nas očekivati izrazitu ozbiljnost u ispunjavanju tih reformi. Da li tu ozbiljnost imamo, vidjeće se. Ukoliko bude političke stabilnosti i političke volje, to je naravno, dostižno, ali se definitivno od nas očekuje. Vjerujem da ćemo pokazati tu ozbiljnost i da će Evropska komisija, prosto Evropska unija, potpomoći taj proces i da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu. Stojimo svakako bolje u odnosu na susjedske zemlje iz regiona - zaključila je Vuksanović.

Cijelo gostovanje možete pogledati na jutjub kanalu TV E: