Tajani: Nadamo se da će Crna Gora postati članica EU prije 2030, morate se izboriti sa organizovanim kriminalom

 (Foto: RTCG)
(Foto: RTCG)

Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani danas je poručio da Italija podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i izazio nadu da ćemo njena članica postati prije 2030. godine.

- Sve ono što mi budemo znali biće vam na raspolaganju kako biste lakše ušli u EU. Mi imamo veliko iskustvo kada je u pitanju organizovani kriminal, a Crna Gora ima ogroman problem sa organizovanim kriminalom - ocijenio je on na konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem.

On smatra i da je neophodan veći broj letova iz Rima do Crne Gore. To je rekao uz obećanje da će razmotriti što bi još moglo da se na tom polju uradi.

Ibrahimović je na konferenciji saopštio da je ovo prva posjeta nekog predstavnika Italije otkad je stupio na dužnost.

- Naši odnosi su prijateljski, a saglasni smo da je EU perspektiva jedini put kojim možemo ići. Razgovarali smo i o daljim koracima, a Italija će nastaviti da nas podržava - rekao je on.

Ibrahimović: Ne smijemo dozvoliti da nemamo ambasadore na važnim pozicijama

Odgovarajući na novinarska pitanja, Ibrahimović je rekao da se sastao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem sa kojim je imao kvalitetan razgovor.

- Rekao sam da se nadam da će premijer (Milojko Spajić) i predsjednik (Jakov Milatović) naći zajednički jezik, te da ćemo u krajnjem izabrati nove ambasadore. Ja sam za to da ne gledamo ko je kriv, a ja ću dati sve od sebe da pronađemo kandidate koji će biti najkvalitetniji. Ne smijemo dozvoliti da nemamo ambasadore na važnim pozicijama - objašnjava Ibrahimović.

Tajani je poručio da Crna Gora ima odlične predstavnike u Italiji.