Samardžić o kupovini brodova: Zamislite bruku kad mi izvjestimo EK, a Francuska ne

Dragan Samardžić (Foto: MINA)
Dragan Samardžić (Foto: MINA)

Od pokretanje inicijative za nabavku brodova 2020. godine, nikada nije bila u opticaju opcija nabavke tih brodova iz Hrvatske - objavio je na mreži X nekadašnji načelnik Generalštaba VCG, admiral u penziji Dragan Samardžić.

Naravno, kako navodi, da će opšti Sporazum o saradnji, koji spada u kategoriju međudržavnog sporazuma, ratifikovati Parlament Francuske, po standardnoj proceduri. Uostalom, napominje da u samom Sporazumu piše da stupa na snagu kada ga obije strane ratifikuju.

- Tehnički aranžman neće ratifikovati francuski parlament niti Vlada Francuske jer ne spada u kategoriju međudržavnih sporazuma - ističe Samardžić.

Logično je, kaže Samardžić pitanje: Da je npr. Sporazum o saradnji ratifikovan zakonom prije godinu dana, da li bi Skupština Crne Gore sad Zakonom ratifikovala Tehnički aranžman?

- Navodi se da je MO tražilo ponude od 7 privatnih kompanija, da su dostavljene 3 ponude i da je Komisija Ministarstva odbrane vrednovala ponudu Kershipa kao najbolju. Logično pitanje: na osnovu čega je ovo rađeno i koja zakonska procedura je primjenjena, kad kako reče ministar, nije bilo tendera - navodi Samardžić.

Francuska ga, kako nadalje ističe, očito tretira samo kao Komercijalni "jer ga Ministarstvo odbrane CG direktno zaključuje sa privatnom firmom Kership". To što država Francuska ima oko 28% vlasništva u Kershipu ne igra ulogu po pitanju tendera, pojašnjava admiral u penziji.

- Ako Crna Gora ovaj ugovor o kupovini brodova tretira kao međudržavni (G2G), koji spada u posebne izuzetke i po Regulativi EU je oslobođen tendera, dužna je o sklapanju takvog ugovora izvjestiti Evropsku komisiju. Zamislite bruku kad mi izvjestimo Evropsku komisiju, a Francuska ne, jer za njih to nije G2G ugovor - zaključuje Samardžić.