Problem fantomskih birača je problem zaustavljene izborne reforme

 (Foto: Televizija E - stop kadar)
(Foto: Televizija E - stop kadar)

Politikolog Marko Savić ocijenio je, gostujući u izbornoj večeri na Televizij E, da problem fantomskih birača traje duži vremenski period i da je to problem zakona.

- To je problem zaustavljene izborne reforme, odnosno zakonodavstva – podvukao je on.

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica otvorilo je danas izviđajni postupak i obaviće provjeru krivično-pravne odgovornosti osoba sa spiska koji je sinoć predao predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković, uz tvrdnju da je riječ o duplim glasačima koji nezakonito imaju upisana dva prebivališta, jedno u Crnoj Gori, drugo u Srbiji ili bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Povodom spiska sinoć je na zahtjev ODT Podgorica predsjednik DPS-a Danijel Živković dao izjavu u policiji.

Danas je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović istakao da je provjerom MUP utvrdio da od 1.900 provjerenih osoba nijedna nije upisana u birački spisak tokom mandata Vlade Milojka Spajića

No, Andrija Nikolić, poslanik DPS-a je reagovao i istakao da Šaranović manipuliše, jer je predsjednik te partije dao spisak osoba za koje je utvrđeno da imaju dvojno državljanstvo i da su već pravo glasa koristii u Srbiji ili RS. 

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije moraju da identifikuju lica koja su krivotvorila podatke o državljanstvu i da ih privedu ukoliko dođu da glasaju.

On je pozvao MUP i njegove čelnike da ne manipulišu, te da nije suština kada su birači iz bosansko-hercegovaččkog entiteta Republike Srpske i Srbije upisani u birački spisak, već u koliko država ostvaruju nelegalno biračko pravo.

- Ko je dobio drugo državljanstvo nakon 2006. godine nezakonito je u posjedu crnogorskog i ne može imati dva prebivališta. Godinama tražimo istragu o nelegalnom dvojnom državljanstvu i podnosimo prijave, ali MUP i ministar ćute, počev od nelegalnog državljanstva Andrije Mandića – kazao je Nikolić.

Na današnjem presu lider DPS-a Danijel Živković je takođe saopštio da je  u Crnu Goru u posljednjih 48 sati ušlo 14.000 ljudi više u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je ukazao da je za problem fantomskih birača potreban određeni sistem provjere.

- Nažalost, političke elite od 2020. godine ne bave se tim pitanjem ozbiljno ili se uopšte ne bave, već imaju neke druge stvari na agendi. Rekao bih da je populizam samo progutao teme koje su suštinski važne – poručio je on.

Ocijenio je da u našem političkom okruženju elite nijesu dorasle da vode inovativniju političku kampanju, a ni da se pozabave ovakvim pitanjima.

- Dobijate sitaciju u kojoj nemate političkog subjekta koji ne može da direktno postavi ova pitanja i da onda prati kakvi će odgovori na to biti – naveo je on.

Potreban jači pritisak

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ukazala je da tek treba da vidimo kakav će biti konačan ishod sa informacijama o biračima koji pravo glasa imaju u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

- Čuli smo različite stvari. Ono što je sigurno problem je da jedan broj državljana Crne Gore ima to državljanstvo nezakonito. To mora da se riješi. Mislim da opozicija koja ovo sad iznosi kao problem treba da napravi jači pritisak – ocijenila je ona.

MUP ignoriše Mandića

Na drugoj strani, ističe da vidimo da MUP ne reaguje ni na činjenicu da predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić ima dvojno državljanstvo.

- Prije neki dan smo imali prizanje predsjednika Skupštine Andrije Mandića da ima dvojno državljanstvo i znamo da je to nezakonito a ne znamo je li mup išta šreduzelo i da li MUP odgovara jer ne preduzima radnje prema predsjedniku skupštine. Njemu bi oduzimanje državljanstvo oduzelo i javne funkcije koje obnaša – ukazala je Uljarević.

Očigledno je, podvlači ona, da imamo žmurenje na zakon. 

- Kao što danas ti glasači mogu da glasaju za jednu skupinu, sjutra mogu za drugu, a opasnije je što u jednom trenutku mogu da glasaju o stvarima koje imaju veći značaj za održivost Crne Gore – navela je ona.