Vukićević: Država treba da zadrži kontrolu nad aerodromima

Mislim da trenutno rukovodstvo Aerodroma CG radi izuzetno dobar posao, gospodin Roko Tolić i gospođa Jelena Maraš imaju za sad dobre rezultate, kojima sam lično zadovoljna. U stalnoj sam komunikaciji sa upravom Aerodroma CG i zajedničkim naporima vjerujem da ćemo u najskorijem roku uspjeti da bolje povežemo Crnu Goru sa ostatkom svijeta putem avio-saobraćaja

 (Foto: Vlada Crne Gore)
(Foto: Vlada Crne Gore)

Vlada još nema konačnu odluku o eventualnom davanju aerodroma u zakup, a ja lično ću sagledati sve činjenice prije nego se donese odluka o koncesiji. Smatram da država na neki način treba da zadrži kontrolu nad aerodromima i lično ću biti zagovornik te ideje, poručila je u intervjuu Pobjedi ministarka saobraćaja Maja Vukićević. 

Ona smatra da sa državnom imovinom treba postupati vrlo oprezno i svaka odluka treba da bude dobro promišljena i donijeta u najboljem interesu Crne Gore. 

Odgovarajući na pitanje koliko je zadovoljna trenutnim upravljanjem kompanijom Aerodromi Crne Gore, s obzirom na to da se od predstavnika turističke privrede godinama čuju primjedbe na lošu avio-povezanost Crne Gore, kazala je da aktuelno rukovodstvo radi izuzetno dobar posao.

- Gospodin Roko Tolić i gospođa Jelena Maraš imaju za sad dobre rezultate, kojima sam lično zadovoljna. Nije njihova krivica nešto lošija avio-povezanost, to je stanje koje su naslijedili, i rade na tome da ga poprave. U stalnoj sam komunikaciji sa upravom Aerodroma CG i zajedničkim naporima vjerujem da ćemo u najskorijem roku uspjeti da bolje povežemo Crnu Goru sa ostatkom svijeta putem avio-saobraćaja - istakla je Vukićević.

Komentarišući poslovanje nacionalne avio-kompanije To Montenegro, te što bi trebalo uraditi da država ostvaruje veću korist od državne avio-kompanije navela je da su u prethodnoj godini imali prilično dobre rezultate poslovanja, a da su ove godine oni nešto lošiji, ali i dalje pozitivni. 

- Moramo uzeti u obzir i okolnosti koje su postojale, česte promjene na čelu kompanije sigurno da su uticale i na samo poslovanje. Očekuje nas uskoro izbor novog direktora i vjerujem da, uz adekvatnu podršku države i prije svega viziju rukovodstva koja je potrebna da bi se dalje razvijali, možemo napraviti respektabilnu kompaniju. Saopštila sam u razgovoru sa Odborom direktora da mogu računati na podršku Ministarstva. Ono što nam je potrebno jeste svakako da nacionalnoj avio-kompaniji obezbijedimo više letova, ka različitim destinacijama - rekla je Vukićević.

Na pitanje kada će biti izabran glavni izvođač radova za drugu dionicu auto-puta Bar – Boljare, od Mateševa do Andrijevice, odnosno kada će biti nastavljena izgradnja auto-puta, odgvorila je da do kraja godine očekuju da imaju potpisan ugovor sa izvođačem radova.

- Pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača za drugu fazu auto-puta je raspisan u aprilu i završen u junu, po pravilima EBRD-a, očekujemo da do kraja godine imamo potpisan ugovor sa izvođačem radova. Dužina druge trase je 22 kilometra, naredne godine će se raditi glavni projekat i počeće pripremni radovi dok je planirano da sama izgradnja trase traje četiri godine. Pet kompanija i tri konzorcijuma izrazili su interesovanje za predmetnu dionicu auto-puta. Tačan spisak zainteresovanih kompanija biće dostupan javnosti kada se postupak izbora okonča - navela je Vukićević.

Na pitanje da li je realno da svi najavljeno projekti Vlade u putnu i saobraćajnu infrastrukturu u narednim godinama (18 dionica) budu završeni rekla je da se radi o izazovnom poduhvatu.

- Teško je reći da li je realno da se sve završi u planiranom periodu, ono što svakako ostaje prioritet jeste prije svega autoput Bar - Boljare, ali svakako i na ostalim projektima, već imamo određene korake koji su započeti i za sada sve ide dinamikom kakva je planirana - dodaje Vukićević.

 Odgovarajući na pitanje da li je moguće riješiti probleme željezničkih preduzeća rekla je da ih očekuju ozbiljna ulaganja.

- Iz sredstava koja su dobijena od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) opredijeljeno je 30 miliona za nabavku novih vozova. Očekuje nas i rekonstrukcija pruge, glavni projekat za dionicu Bar - Golubovci je završen, očekujem da tokom naredne godine mogu započeti i radovi. Rekonstrukcija pruge je višestruko značajna, osim što će sama pruga biti bezbjednija i brža, uticaće i na ekonomiju Crne Gore, jer je pružni prevoz roba i putnika i te kako značajan u tom kontekstu, a posebno za poslovanje Luke Bar koja je vezana za željeznički prevoz roba - istakla je Vukićević.

Komentarišući svoju nedavnu posjetu Srbiji, te je li zadovoljna rezultatima posjete i onim što je dogovoreno sa predstavnicima Vlade Srbije i srpskim zvaničnicima, kazala je da su Crna Gora i Srbija su još 2019. godine potpisale memorandum o saradnji na infrastrukturnim projektima od značaja za obje države, pa su sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vesićem dogovorili da se u skladu sa ranije potpisanim memorandumom formira koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika obje države, a čiji je zadatak da prate projekte koji su značajni za Crnu Goru i Srbiju i predlože modele saradnje na realizaciji tih projekata. 

- Ono što je svakako u fokusu je rekonstrukcija pruge i gospodin Vesić i ja smo pisali Evropskoj komisiji o značaju tog projekta, ali takođe za obje države je važan i završetak auto-puta Bar - Boljare. Dogovorili smo i otpis nešto oko 625.000 eura kamate Montekargu, čime smo veoma zadovoljni, i nadam se da će se dobra saradnja dva ministarstva nastaviti i u narednom periodu - zaključila je Vukićević.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.