Formula 1: Velika nagrada Azerbejdžana

Lekler vodi ispred Pereza i Hamiltona nakon drugog treninga u Azerbejdžanu

Šarl Lekler bio  najbrži na drugom treningu uoči trke za Veliku nagradu Azerbejdžana (Foto: Reuters/Hamad I Mohammed)
Šarl Lekler bio najbrži na drugom treningu uoči trke za Veliku nagradu Azerbejdžana (Foto: Reuters/Hamad I Mohammed)

Vozač Ferarija, Šarl Lekler, postavio je najbrže vrijeme tokom drugog treninga za Veliku nagradu Azerbejdžana, prevazilazeći probleme koje je imao sa bolidom tokom prvog treninga završivši ispred rivala iz Red Bulla, Serhija Pereza, i Mercedesa Luisa Hamiltona.

Nakon prvog treninga ispunjenog crvenim zastavama, većina vozača se brzo vratila na stazu kako bi sakupili više kilometraže u sličnim sunčanim i toplim uslovima koji će odgovoratai uslovima sjutra tokomo kvalifikacija, ali i trke u nedjelju, testirajući različite komponente Pirelijevih pneumatika.

Lekler je imao rane brige u svom popravljanom Ferariju, skoro izgubivši kontrolu na 15. krivini, prijavljujući da je “auto negdje iskrivljen” i uzdahnuo govoreći da je „nemoguće“ da tim nije mogao da vidi ništa u podacima.

U slično vrijeme, njegov timski kolega Karlos Sainc preživio je dodir sa zidom na izlazu iz prve krivine, dok je Žou Guanju iz Kick Saubera izletio na proširenje staze u trećoj krivini, a aktuelni svjetski šampion Maks Verstapen zaustavio opasno blizu barijera na 5. krivini, nakon što je blokirao točkove prilikom kočenja.

Nakon prvih vožnji, Sainc je bio na vrhu sa vremenom 1m 44.323s na srednje mekim gumama, nekoliko stotinki ispred Pereza, dvostrukog pobjednika u Bakuu, na istim gumama, dok je Hamilton bio šest desetinki iza  - na tvrdim gumama.

Na 20 minuta od početka, vozači su počeli da prelaze na meke gume, a Sainc je postavio vrijeme 1m 43.950s i zadržao prvo mjesto ispred Oskara Piastrija, Verstapena, Lensa Strola, Hamiltona i Pereza, dok je zamjena iz Haasa, Oli Berman, bio iznenađujuće sedmi.

Lando Norris je bio na putu za brzi krug dok nije naišao na sporog Pjera Gaslija u trećem sektoru, što je primoralo vozača Meklarena da odustane od kruga, dok se njegov rival iz Alpin tima izvinjavao preko radija zbog problema sa baterijom.

Novi pokušaj Pereza donio mu je prvo mjesto, sa vremenom 1m 43.490s.

Kada su stigli završni krugovi, Lekler je uspio da ostavi probleme po strani i postavi najbrže vrijeme - 1m 43.484s, pretekavši Pereza, poboljšanog Hamiltona, Sainca (koji je opet izletio u 7. krivini), Piastrija i Verstapena.

Strol je bio najbrži vozač Aston Martina na sedmom mjestu, dok je Mercedesov Džordž Rasel, čiji je bolid prošao kroz preventivnu promjenu motora prije drugog slobodnog treninga, završio između Haasovih automobila Hulkenberga (koji je kasno izletio u 15. krivini) i Bermana.

Juki Cunoda je zaokružio prvih deset ispred Fernanda Alonsa, dok je dvojac iz Williamsa, Aleks Albon i Colapinto, završio na 13. i 14. mjestu, ispred Valtterija Botasa iz Kick Saubera, Danijela Rikarda iz drugog Red Bullovog tima i već pomenutog Norrisa (koji je bio spriječen u svom brzom krugu na mekim gumama).

Dvojac iz Alpin tima, Gasli i Esteban Okon, završio je na 18. i 19. mjestu kada je spuštena karirana zastava, dok je Žou bio posljednji.

Poslije prva dva treninga, vozači i timovi će sada analizirati podatke kako bi se pripremili za sjutrašnji treći slobodni trening, koji je zakazan za 10:30 po našem vremenu, odnosno kvalifikacije kooje uslijediti u 14:00.

Povezani tekstovi

Maks najbrži na prvom treningu u Bakuu