Premijer smatra da odlazak ministara iz manjinskih partija sa posljednje sjednice Vlade nije destabilizovalo izvršnu vlast

Spajić izbjegao da odgovori da li je za gradnju spomenika Amfilohiju

Milojko Spajić (Foto: Vlada Crne Gore)
Milojko Spajić (Foto: Vlada Crne Gore)

Postoje odluke Vlade sa kojima će se neki članovi slagati, neki ne, kazao je premijer Milojko Spajić, komentarišući to što su ministri iz manjinskih partija napustili posljednju sjednicu na kojoj je donijeta odluka o gradnji spomenika pokojnom mitropolitu MCP Amfilohiju.

Spajić smatra da to nije destabilizovalo Vladu.

Premijer je, međutim, izbjegao da odgovori na pitanje da li on podržava izgradnju spomenika Amfilohiju u Beranama.

- Samo stabilne Vlade mogu da prezentuju ovako grandiozne projekte. Postoje odluke Vlade sa kojima će se neki članovi Vlade slagati, neki ne, ovo nije prvi put da se to desi - istakao je Spajić na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekat radnog naziva “Velje brdo” kojim je predviđeno rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima.

Podsjećamo, ministri iz Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija napustili su sjednicu Vlade u četvrtak zbog saglasnosti da se u Beranama podigne spomenik pokojnom mitropolitu MCP Amfilohiju.

Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić zbog odsustva premijera Milojka Spajića koji je boravio u Briselu.

Bečić se pohvalio u saopštenju za javnost da je Vlada donijela odluku kojom se daje zeleno svjetlo Opštini Berane za izgradnju spomen-obilježja Amfilohiju Radoviću, ističući da mu je čast sto je predsjedavao sjednicom, kao i prilikom donošenja, kako je rekao, "novog pravednog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore".

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović prethodno je uputila Prijedlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obilježja mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, a nakon što je 21. avgusta poništila rješenje kojim se odbija ovaj zahtjev Opštine Berane.  

To je izazvalo negodovanje Eparhije budimljansko-nikšićke i vjernika SPC. Vujović je kasnije saopštila da je razlog prvobitne odluke to što u Ministarstvu nije spoveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima kojim je propisano da se spomenik ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

- Međutim, Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj - kazala je juče Vujović, nakon čega je revidirala svoju odluku i uputila novi prijedlog Vladi na odlučivanje.