Samardžić: Ambasadorka Francuske izbjegla da odgovori na suštinsko pitanje - da li je ugovor za brodove međudržavni ili komercijalni?

Dragan Samardžić (Foto: Agencija Mina)
Dragan Samardžić (Foto: Agencija Mina)

Admiral u penziji Dragan Samardžić kazao je da niko ne dovodi u pitanje Sporazum o saradnji sa Francuskom i Tehnički aranžman, o nabavci patrolnih brodoba, ali napominje da je ambasadorka Francuske An Mari Maske izbjegla da odgovori na suštinsko pitanje - da li je Ugovor između Ministarstva odbrane Crne Gore i Kershipa, za Francusku, međudržavni (G2G) ili komercijalni.

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske je za TVCG kazala da joj je žao što je ovaj projekat saradnje, kako je rekla, predmet instrumentalizacije zarad unutrašnje politike. 

- Čini se, nažalost, da partijske svađe imaju prevagu nad opštim interesom u trenutku kada evro-atlanske integracije Crne Gore predstavljaju strateški cilj zemlje, za koji se istovremeno zalažu i članovi vladajuće koalicije (što je navedeno u kolacionom sporazumu) i predstavnici opozicije. U osnovi, čitav proces koji se odnosi na ovaj projekat je u skladu sa francuskim i crnogorskim pravnim okvirima. Za Francusku, svi elementi sporazuma su transparentni i opravdani i u skladu sa pravilima koja se primjenjuju u ovakvim predmetima. U ovom sporazumu nema mjesta improvizaciji ili odsustvu profesionalnosti, niti prostora za manevrisanje čime bi se opravdale optužbe koje se čuju poslednjih dana (pa čak i sedmica) - navela je ona, između ostalog.

Samardžić je kazao da niko ne dovodi u pitanje Sporazum o saradnji sa Francuskom i Tehnički aranžman.

- Ambasadorka R.Francuske je izbjegla da odgovori na suštinsko pitanje , da li je Ugovor između MO CG i Kershipa, za Francusku, međudržavni (G2G) ili komercijalni - naveo je Samardžić na mreži X.