Pisarri: Inicijativa za podizanje spomenika Amfilohiju opasna

Portal ETV

Iniciranjem podizanja spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću, od strane gradonačelnika Beograda, nastavlja se propagiranje politike rehabilitacije četničkog pokreta i njihovo pretvaranje u antifašiste, kazao je u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata, na Televiziji E, istoričar iz Beograda Milovan Pisarri.

 - U ovoj zemlji, nažalost, četnici, ne samo da su izjednačeni sa partizanima, nego se u školama uči da su oni bili borci protiv nacizma i protiv fašizma. Draža je bio, zapravo, vođa tog pokreta. Dakle, ono što radi trenutno gradonačelnik je u skladu s tim, on nastavlja s tom opasnom politikom propagiranja te ideologije koja, u suštini, nije donijela ništa dobro. Ta ideologija je, zapravo, odgovorna za masakre, za ogromne masakre nad civilima, koja je bila odgovorna za kolaboraciju sa njemačkim i talijanskim snagama, i na kraju krajeva koja je bila odgovorna i za ono što će se desiti kasnije devedesetih godina - rekao je Pisarri.

 Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je takođe najavio uklanjanje svih komunističkih spomenika, kao i spomenike narodnih heroja i to je u skladu sa politikom koja se vodi u Srbiji posljednjih dvadeset godina, napominje Pisarri i dodaje da je to obračun sa Jugoslavijom, sa komunizmom i socijalizmom.

 - Oni tvrde da je za vrijeme Jugoslavije sve bilo loše i ništa nije bilo pozitivno, pogotovu za Srbe, za srpski narod i za Srbiju, i u skladu s tim hoće da izbrišu, i sa javnog prostora, ono što je vezano za taj period. Naravno, i tu znamo da je propaganda zapravo u pitanju, jer svi znamo, na kraju krajeva, da to nije tačno, zapravo sve suprotno, da nijesu socijalizam i Jugoslavija  donijeli zlo Srbiji i Srbima, nego je nacionalizam donio to zlo.  Ne može on da izmjesti sve, to je, naravno, apsurdno. Može da izmjesti spomenik neki, ali ne može da izbriše Novi Beograd, ne može da izbriše sve ono što je sagrađeno za vrijeme Jugoslavije, na kraju krajeva ne može da izbriše ono što je u sjećanju ljudi koji živjeli u to doba i koji dobro pamte taj period - naglasio je Pisarri.

 Smatra da su ovakve inicijative veoma opasne zbog odnosa sa susjednim zemljama, jer, kako kaže, ta ideologija je bila među najodgovornijim akterima zločina i onoga što se desilo devedesetih godina na ovim prostorima.

 - Ne može nigdje ta inicijativa da bude primljena u pozitivnom smislu, može samo da proizvede burne reakcije, negativne reakcije, zapravo komplikuje dodatno odnose  koje Srbija ima sa susjednim zemljama -  istakao je Pisarri.

 Nije slučajno da se ovakve inicijative pokreću baš u ovom trenutku, po mišljenju Pisarri- ja, iako oni stvarno zastupaju tu ideologiju, oni ovim skreću pažnju sa mnogo bitnijih tema i dodaje da je Beograd u problemima već godinama. 

 Komentarišući najavu podizanja spomenika nekadašnjem mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju, Pisarri kaže da je to slično kao i izgradnja spomenika Draži Mihailoviću, i, po njegovom mišljenju, je to veoma opasna inicijativa.

 - Kad se izgradi spomenik to je politički čin. Taj spomenik govori nešto i prenosi određenu poruku i u političkom smislu. Ako se izgradi spomenik Amfilohiju to znači da se sve ono što je on zastupao smatra kao nešto dobro. A mi znamo zapravo da to nije ništa  bilo dobro, pogotovu devedesetih godina, pogotovu u smislu tog agresivnog nacionalizma, ali i u smislu klerikalizma. Ne treba zaboraviti da je Amfilohije predstavljao u crkvi tu nekakvu ekstremno desnu varijantu, i znamo da je bio i ostao povezan sa drugim, sličnim teolozima te tendencije, koji su bili bliski pokretu Dimitrija Ljotića, dakle pravom fašizmu - poručio je Pisarri.

 Podizanje spomenika Amfilohiju ne bi bila dobra poruka za Evropu, smatra Pisarri, neće imati neke ozbiljne posljedice, ali svakako neće naći na odobravanje.

 - U Evropi se određena prava ljudi, manjina, LGBT populacije i tako dalje, to su jako bitne stvari. I zamislite da se izgradi spomenik čovjeku koji se drastično protivio svemu tome, i to na neki vulgaran i brutalan način - zaključio je Pisarri.