KRIZA VLASTI U PLJEVLJIMA: Prekinuta sjednica Skupštine Opštine, iz opozicije tvrde da bivši direktor Rudnika uglja Milan Lekić namjerava da preuzme rukovođenje gradom – lično ili preko odanih ljudi

Klima se fotelja Daria Vraneša

Dario Vraneš nije odgovorio na naše pozive i poruke, dok je Milan Lekić bio kategoričan da u pljevaljskom ogranku Nove srpske demokratije nema frakcija i da sve funkcioniše u najboljem redu. Na našu konstataciju da to znači da on podržava Vraneša, odgovor je bio neobičan – „Nemojte da izvlačite, znači, iz konteksta“

Sjednica SO Pljevlja nenadano prekinuta (Foto: PV Portal)
Sjednica SO Pljevlja nenadano prekinuta (Foto: PV Portal)

Bivši direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić, kako tvrdi više nezvaničnih sagovornika Portala ETV, namjerio se da sruši predsjednika Opštine Daria Vraneša i preuzme upravljanje opštinom, zbog čega je juče nenadano i prekinuta sjednica lokalnog parlamenta, a nakon što se, poslije pauze, u salu nijesu vratili odbornici vladajuće koalicije, jer se nijesu mogli usaglasiti o dopuni dnevnog reda – razrješenju Vraneša. 

Lekić, međutim, za Portal ETV, tvrdi da u pljevaljskom ogranku Nove srpske demokratije nema frakcija i da sve funkcioniše u najboljem redu.

POTPUNI RAZLAZ 

- Nema struja. Jedinstvo partijsko, nikakva struja – odgovorio je on na naše pitanje o navodnim podjelama u NSD.

Na našu konstataciju da to znači da on podržava Vraneša, odgovor je bio neobičan.

Milan Lekić
Milan Lekić(Photo: PV Portal)

- Nemojte da izvlačite, znači, iz konteksta. Znači, čisto jedinstvo stranke. Stranka funkcioniše kao sva normalna stranka. Nemamo tih saznanja da ima neka struja – rekao je on.

Pitali smo ga da li to znači da on ne pokušava da sruši Vraneša i da za tu poziciju protežira Bojana Strunjaša (direktora Srednje mješovite škole) ili sebe, na što je odgovorio da on ne protežira nikoga.

- Ne protežiram lično nikoga. Stranka ima svoje organe, živi, funkcioniše. Ja sam samo jedan od činilaca u stranci – zaključio je Lekić.

Aktuelni predsjednik Opštine Dario Vraneš nije odgovorio na naše pozive i poruke, dok i pljevaljski opozicionari tvrde da mu Lekić sprema smjenu.

Odbornik Demokratske partije socijalista Marko Tošić rekao je juče da je stvarni razlog odgađanja sjednice „prekompozicija snaga u Opštinskom odboru Nove srpske demokratije i u dijelu parlamentarne većine u Pljevljima“.

- Onaj čovjek i oni ljudi su u prethodne dvije godine uništili Rudnik uglja Pljevlja. Rudnik uglja prvi put od osnivanja danas posluje negativno i danas na računu Opštine Pljevlja ima više novca nego što ga ima na računima i Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore. Očigledno, da je taj novac prigodan plijen za nekoga iz dijela vladajuće parlamentarne većine. Očigledno, da je namjera da se građani Pljevalja opljačkaju kroz razne sumnjive tendere i druge sumnjive aktivnsoti koje je Lekić sprovodio na Rudniku uglja dok je bio direktor. I sada je očigledno namjera da on ili njegova supruga, ili neko drugi koji će raditi po njegovom diktatu, isto to radi i u Opštini Pljevlja i da opljačka oštinu i građane – bio je kategoričan Tošić.

S njim je saglasan i nezavisni odbornik Saša Ječmenica koji je juče novinarima rekao da imaju „informaciju da je u pitanju pokušaj smjenjivanja predsjednika Opštine Daria Vraneša“.

- U pitanju je pokušaj organizovane kriminalne grupe iz Šavničke ulice da se domogne 13 miliona eura na računu Opštine Pljevlja – poručio je on.

Dario Vraneš
Dario Vraneš(Photo: Opština Pljevlja)

KO JE JAČI

Za sada nema informacija kada će sjednica biti nastavljena, a izvori Portala ETV tvrde da Lekić intenzivno radi kako bi obezbijedio većinu za smjenu Vraneša. 

Problem mu predstavlja što nema podršku predsjednika NSD i aktuelnog šefa crnogorskog parlamenta Andrije Mandića, koji mu je, tvrde naši izvori, poručio da nema odobrenje centrale. No, lider NSD još nije ušao u otvoreni obračun sa Lekićem, „jer je ovaj izuzetno jak u Pljevljima“.

Vraneš, kako kažu naši izvori, za sada uz sebe ima svega tri odbornika iz Kluba NSD i Demokratske narodne partije, dok se ostatak parlamentarne većine ne izjašnjava.

- Mijovi (Lekića) odbornici spremni su da glasaju za izbor novog predsjednika Opštine, ali nijesu spremni da glasaju za Dariovu smjenu i tu je problem – kažu naši nezvanični sagovornici.

Osim toga, prema njihovim riječima, Vraneš ima ogromnu podršku glasača iz okolnih sela, jer je „mnogo uradio za seosko područje“.

- On tvrdi i da su uz njega Crkva (Crkva Srbije prim. aut) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – kažu naši izvori. 

Lekić bi, dodaju oni, na čelu grada najradije vidio suprugu Gordanu, koja je direktorica „Čistoće“ ili, da mu se nebi prigovaralo za nepotizam, Bojana Strunjaša.

- Vraneša je odlučio da ruši jer ga ne sluša. Ne bira izvođače radova po njegovom diktatu i radi po svome – dodaju naši izvori.

M portal juče je objavio, pozivajući se na nezvanične izvore iz pljevaljske vlasti, čiju okosnicu čine NSD, Demokrate, PES i SNP, da je prekidanje sjednice SO pokušaj da se sa čela Opštine skloni Vraneš i da većina odbornika stane uz Lekića, te da bi i u ovom gradu moglo doći do krize vlasti. 

Andrija Mandić
Andrija Mandić(Photo: Skupština Crne Gore)

Iz vladajuće većine prekid sjednice obrazložili su potrebom za dodatnim konsultacijama o „gorućim temama“ – cijena vode i izjednačavanje zona parkinga.

Pobjeda je 6. septembra objavila da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formirano više krivičnih predmeta u kojima se provjerava zakonitost poslovanja Rudnika uglja Pljevlja, kada je izbršni direktor bio Milan Lekić.

Istražuju se ugovori sa privrednim društvom Energy Industrial Holding DOO Pljevlja, zatim o prodaji uglja namijenjenog za proizvodnju peleta i briketa, u decembru 2021. godine, te sa Elektroprivredom Srbije o prodaji mrko-lignitnog uglja u maju 2022. godine i sa privrednim društvom Inženjering promet plus d. o. o. Beograd o prodaji mrko-lignitnog uglja u junu prošle godine, ali i kupovini ,,dampera“ u 2022. godini.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.