Pozvali premijera da se jasno distancira od akcija provokacije

Forca: Provokacije na graničnom prijelazu Božaj pokušaj destabilizacije

Iz Force su pozvali Spajića i da potvrdi jasno da se nijednim činjenjem ili nečinjenjem državnih organa ubuduće neće omogućiti slični iskazi neprijateljstva ili sputavanja od spoljno-političkog stava o priznavanju Kosova, dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i aktivnom učešću u NATO-u.

 Blokada grupe građana na graničnom prelazu Božaj, septembar 2024. godine
Blokada grupe građana na graničnom prelazu Božaj, septembar 2024. godine

Demonstracija velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj, pokušaj je destabilizacije prilika u Crnoj Gori, na koji Albanci nijesu nasjeli, kazali su iz Force i pozvali premijera Milojka Spajića da se jasno distancira od takvih akcija.

Grupa građana, koja je u nedjelju blokirala put Tuzi - Božaj, širila je provokativne pamflete s porukama „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

Iz Force su kazali da su zabrinuti i da osuđuju demonstraciju velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj.

- To je jadan pokušaj destabilizacija prilika u Crnoj Gori na koji Albanci nijesu nasjeli -  naveli su iz Force.

Oni su rekli da sam čin ne zaslužuje nikakav komentar, ali da ćutanje administracije itekako zaslužuje.

- Na graničnom prelazu Božaj organi reda su dozvolili ovu demonstraciju, provocirajući pritom bespotrebno Albaniju, kredibilnu članicu NATO saveza sa kojom Crna Gora, bar zvanično, pretenduje da ima prijateljske i dobrosusjedske odnose -  navodi se u saopštenju.

Iz Force su naglasili da tim činom nije ugrožena bezbjednost Albanije, a još manje Kosova.

- Međutim ono što se ovakvim i sličnim demonstracijama čini je podrivanje međunarodnog subjektiviteta i integriteta Crne Gore kao članice NATO Alijanse -  istakli su iz Force.

Kako su kazali, jasno je da je ta neformalna grupa tim činom iskazala decenijske i čak stoljetne neformalne sentimente određenih političkih grupacija u Srbiji.

Iz Force su rekli da ćutanje administracije o tome jeste iskaz odobravanja ili pak zvanične podrške prelivanja političke volje Beograda.

- Zato, pozivamo zvanično premijera, koji vodi unutrašnju i spoljnu politiku da se jasno distancira od ovakvih akcija -  naveli su iz Force.

Oni su pozvali Spajića i da potvrdi jasno da se nijednim činjenjem ili nečinjenjem državnih organa ubuduće neće omogućiti slični iskazi neprijateljstva ili sputavanja od spoljno-političkog stava o priznavanju Kosova, dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i aktivnom učešću u NATO-u.

- Prizivanjem da se nešto vrati i da će se neko vratiti, neminovno povlači i vraćanje u neslavne epizode iz prošlosti u kojoj smo mi, Albanci, bili žrtve -  rekli su iz Force.

Kako su naveli, albanski narod u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji ne gleda u prošlost već u bolju budućnost građana svih država na Balkanu.

- Za tu budućnost, vrijedno se radi individualno i kolektivno, na svojim ognjištima i u dijaspori, vitalni i spremni sa naučenim lekcijama iz prošlosti -  zaključuje se u saopštenju.

Povezani tekstovi

Desničarski ekstremisti u regionalnim kampanjama

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.