Zbog nespojivosti funkcija, a u skladu sa mišljenjem Agencije za sprječavanje korupcije

Dušan Raičević podnio ostavku na poslaničku funkciju

Dušan Raičević (Foto: Opština Bar)
Dušan Raičević (Foto: Opština Bar)

Predsjednik Opštine Bar i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dušan Raičević podnio je ostavku na poslaničku funkciju zbog nespojivosti funkcija, a na osnovu mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Raičević je obavijestio predsjednika Skupštine Andriju Mandića da podnosi ostavku na funkciju polsanika zbog nespojivosti funkcija.

- Dopisom od 20. juna 2024.godine Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila me da su, shodno Zakonu o sprječavanju korupcije („Sl.li5t CG", br. 54/24), javne funkcije koje vršim kao predsjednika Opštine i poslanik nespojive, te da sam dužan da podnesem ostavku na javnu funkciju. S tim u vezi, 10. jula 2024.godine dopisom sam se obratio Agenciji za sprječavanje korupcije i tražio mišljenje o tome da li u mom konkretnom slučaju postoji nespojivost funkcija, s obzirom na to da je Agencija donijela Odiuku da kao predsjednik Opštine mogu obavijati funkciju poslanika, kao i o tome da li je retroaktivna primjena Zakona o sprječavanju korupcije, pravno moguća i dopuštena. U odnosu na navedeni zahtjev za davanje mišljenja, Agencija za sprječavanje korupcije dostavila je dopis od 23. jula 2024.godine, kojim me obavještava da su funkcije predsjednika Opštine i poslanika koje obavljam nespojive shodno članu 14 stav 3 Zakona o sprječavanju korupcije, te da sam dužan da podnesem ostavku na javnu funkciju - naveo je Raičević u dopisu Mandiću.

Takođe, Raičević podsjeća da je Agencija za sprječavanje korupcije 25. septembra donijela Rješenje kojim ukida odluku iz septembra prošle godine zbog povrede materijalnog prava, jer, kako je navedeno u obrazloženju nije mogao istovremeno obavljati funkciju poslanika i predsjednika Opštine u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije. 

- Dalje, Agencija za sprječavanje korupcije 1. oktobra 2024.godine donosi Rješenje kojim stavija van snage Mišljenje Agencije od 23. jula 2024.godine da, shodno clanu 14 st.3 Zakona o sprječavanju korpcije („Sl.list CG", br. 54/24), kao predsjednik Opštine ne mogu obavljati i funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore, te da sam dužan da podnesem ostavku na javnu funkciju. Razlog stavijanja van snage navedenog Mišljenja je, kako se navodi u obrazloženju, to da je citirani Zakon na snazi od 12. juna 2024. godine i da se isti ne može primjenjivati rektroaktivno, kako je propisano Ustavom Crne Gore. Imajući u vidu navedeno, obavještavam Vas da, zbog nespojivosti funkcija, podnosim ostavku na funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore - zaključeno je u dopisu Raičevića.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.