Političku analitičarku kampanja ne iznenađuje

Đukanović: PES ne stoji dobro, u koaliciji sa Demokratama traži slamku spasa

Nakon izbora biće puno aktera koji će biti za pregovaračkim stolom, jer se politička scena usitnjava i pojavljuje se puno novih, ali i starih političkih aktera, koji nemaju veliku snagu, ali je izvjesno da će preći cenzus - smatra Đukanović

Nikoleta Đukanović (Foto: TV E - stop kadar)
Nikoleta Đukanović (Foto: TV E - stop kadar)

Za crnogorske izbore je karakteristična negativna kampanja i teško da ćemo skoro dobiti izbornu kampanju koja se zasniva na demokratskim i fer uslovima sa pozitivnim duhom, kazala je u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata, na Televiziji E, politikološkinja Nikoleta Đukanović.

- Ova kampanja, koja je intenzivirana proteklih dana prosto ne iznenađuje, zato što su izbori za glavni grad jako važni i predstavljaju jedan jako dobar pokazatelj odnosa snaga i nacionalnom nivou. Mislim da posebno za vlast, odnosno za partije koje se nalaze na vlasti, ovi izbori su jako, jako važni - rekla je Đukanović.

Nakon izbora, kako kaže, biće puno aktera koji će biti za pregovaračkim stolom, jer se politička scena usitnjava i pojavljuje se puno novih, ali i starih političkih aktera, koji nemaju veliku snagu, ali je izvjesno da će preći cenzus. 

- Vidimo čak i neke, po mom mišljenju, neprirodne koalicije, koje su stvorene ne da bi ta koalicija napravila neki dugoročni rezultat na lokalnom planu u glavnom gradu, nego da bi spasili svoju političku budućnost u Podgorici, i da bi samo došli do odborničkih mandata. Ja vjerujem da te koalicije nakon izbora ne znače apsolutno ništa, i da će doći do prekompozicije odnosa, snaga nakon izbora, i da će postizborne koalicije drugačije izgledati - naglasila je Đukanović.

Izborna retorika Pokrata Evropa sad, da neće ući u koaliciju sa DPS-om nakon izbora, je ista ona sa kojom su izašli na prethodne izbore u Podgorici, podsjeća ona i dodaje da su se stvari prilično promijenile i da uprkos popularnim i populističkim mjerama, na nacionalnom nivou, PES ne stoji tako dobro.

Vjeruje da će rezultati ovih lokalnih izbora biti znatno drugačiji od prethodnih, jer, prema njenom mišljenju PES je tada bila mlada partija, koja je imala fantastičan rezultat, no sada su iz tog Pokreta proizašla tri politička subjekta, što govori da se taj pokret sve više razjedinjuje.

- Vidite da su odnosi snaga drugačiji. Savez sa Demokratama, sa partijom i političarima koji su ih donedavno, čak, za krivična djela tužili, koliko se dobro sjećam. Napraviti takvu koaliciju i biti na jednoj listi je potpuno ne samo nelogično i neprincipijelno, nego prosto za prosječnog crnogorskog građanina, vjerujem i nerazumljivo. To nam samo govori, da PES sa jedne strane traži slamku spasa, vrlo slično kao što je to uradila URA na prethodnim parlamentarnim izborima, kada je išla sa Demokratama. Demokrate su ipak jedna partija koja vrlo rijetko govori, a često ćuti o svim političkim i društvenim zbivanjima, nalazeći samo kopču sa partijama kako bi došla do sve većeg broja odbornika, odnosno poslaničkih mjesta - objašnjava Đukanović.

Odluka gradonačelnice Olivere Injac o besplatnom gradskom prevozu tokom septembra je klasična zloupotreba položaja, objašnjava ona i dodaje da bi Agencija za sprječavanje korupcije trebalo da reaguje adekvatno.

Đukanović smatra da se Skupština i Vlada ponašaju netransparentno, jer, kako kaže, vjeruju da je to što imaju većinu dovoljno da usvoje bilo koje rješenje, bez obzira da li je to rješenje principijelno, zakonito ili ustavno.

- Duboko smo zagazili u jedan najnetransparentniji vid vladavine, koji se oslikava u radu Skupštine, koji podrazumijeva da možemo uvijek da budemo iznenađeni šta će se desiti, šta će se naći na dnevnom redu ili šta će sa dnevnog reda biti isključeno, na jednoj vrlo samovoljnoj osnovi koju jasno diktira prije svega gospodin Mandić, što ne iznenađuje od političara takvog profila, i partije jedne takve pozadine. Ali, moram reći, mene zaista iznenađuje da na to pristaju sve partije ove većine i partije koje danas čine Vladu - naglasila je ona.

Prema njenim riječima predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, bio u pravu kada je svaki od zakona vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. 

Nerealno je, dodaje ona, da se 2024.godine, kada Crna Gora dobija pozitivan IBAR, dešava tako retrogradna politika. Dodaje da sada političke partije imaju namjeru da upravljaju nastavnim kadrom u školama biraju direktore i vrše partijsko zapošljavanje.

- Prosvjeta je svim partijama bila vrlo interesantan plijen, zato što je podrazumijevala veliki broj mjesta, po različitim linijama. To je jedna velika zajednica, gdje vi imate ogromne kapacitete, da zaposlite veliki broj svojih članova, njihove porodice i tako dalje. Ovo je prosto nedopustivo, i predsjednik je po mom mišljenju potpuno u pravu, ali on ne osjeća odgovornost da je do tog sistema došlo i njegovim radom. On je bio dio sistema izgradnje PES-a i svihprincipa koje je PES postavio u saradnji sa drugim partijama, jednako kao i premijer. To što je promijenio politiku u posljednjem perioduje možda dobro za njega, ali nije dobro za građane, jer oni ispaštaju zbog takve politike. Taj zakon će sjutra, sigurna sam biti izglasan, jer većina je većina i to je to - zaključilaje Đukanović.