U Centru za građansko obrazovanje očekuju da se Vlada, a posebno premijer Milojko Spajić, izjasni o spornom pozivu prosrpsko-ruske koalicije

CGO: Inicijativa ZBCG za zakon o agentima stranog uticaja je opasan pokušaj da se uguši sloboda govora, mračne prakse Rusije im bliže nego EU

Umjesto da zajedno sa različtim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor - ocijenili su u CGO

Zvanično lansirana inicijativa Za budućnost Crne Gore da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih nevladinih organizacija u Crnoj Gori je opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva - poručili su u Centru za građansko obrazovanje na hitni zahtjev te koalicije da se hitno predloži zakon o agentima stranog uticaja.

Oni su ukazali da inicijativa ZBCG podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Gruzije koje su liderima ove političke strukture očito bliže od Evropske unije (EU).

- Što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli - dodali su u CGO.

Zakon o agentima stranog uticaja nije ništa drugo, poručuju, nego institucionalizovana represija prema nevladinim organizacijama koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije.

- Umjesto da zajedno sa različtim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor - naveli su u CGO.

Crna Gora, podvlače, ne smije postati država straha i represije.

- Vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet - poručili su u CGO.

Očekuju da se o ovom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić.

- Da bi se i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno ima li je uopšte ili se samo slijede interesi zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali lideri ZBCG - zaključili su u CGO.