Belan: Hoće li proširenje biti prioritet EK zavisi od odnosa prema Beogradu, Dodiku i Vladi Crne Gore

Portal ETV

Da li će novoj Evropskoj komisiji proširenje na Zapadni Balkan suštinski biti u vrhu agende vidjećemo brzo na osnovu spremnosti da se odlučujuće promjeni odnos prema politici zvaničnog Beograda, sljedstveno prema Miloradu Dodiku i lažno proevropskoj Vladi Crne Gore - ocijenio je predsjednik Liberalne partije i jedan od lidera Evropskog saveza Vatroslav Belan.

On je, kako se navodi u saopštenju, danas učestvovao na panelu u Prizrenu u organizaciji IED "EU-Zapadni Balkan: Što slijedi nakon evropskih izbora”.

- Kazao sam da postoje samo dvije opcije: Potpuna i iskrena posvećenost proširenju sa ciljem da Crna Gora postane članica EU do kraja ove decenije, bez daljeg pomjeranja tog roka i Status kvo - ponovno odlaganje procesa, koje će vjerovatno suštinski značiti kraj evropske perspektive jer će izvršioci proruske politike to iskoristiti za širenje dodatnog uticaja do nivoa nakon kojeg će povratak na EU agendu biti gotovo nemoguć - kazao je Belan.

On očekuje snažnu podršku istinski proevropskim partijama, organizacijama i pojedincima.

- Koji nedvosmisleno dijele i promovišu vrijednosti zapadnih demokratija i liberalno-demokratskih sistema. Samo tako ćemo ispuniti zajednički cilj iz 1. opcije - poručio je Belan. 

Učesnici seminara su, kako se ističe u saopštenju, pozvali na hitnu i suštinsku akciju tokom tekućeg mandata evropskih institucija.

- Ovaj period pruža ključnu priliku da se postigne stvarni napredak na agendi proširenja. EU mora preduzeti konkretne korake koji će Zapadni Balkan približiti članstvu - poručili su učesnici.