Albanski forum: Amfilohije sijao mržnju, napuštanje sjednice Vlade neće biti jedina odluka

 (Foto: Albanski forum)
(Foto: Albanski forum)

Razlozi za napuštanje sjednice Vlade Crne Gore su formalni i suštinski - poručili su u Albanskom forumu nakon što su zajedno sa ostalim članovima Vlade iz manjinskih naroda danas napustili sjednicu na kojoj je data saglasnost za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću u Bernama.

Oni podvlače da je materijal koji je Vladi dostavljen na razmatranje nepotpun i neuredan - ne sadrži ono što je propisano da dokument koji Vlada razmatra mora da sadrži. 

- Nema ni dokumenta o stavljanju van snage Rješenja koje se pominje. Novi materijal nije razmatran na komisijama.. - istakli su u saopštenju.

Dodaju da su suštinski razlozi što je Amfilohije Radović sijao mržnju nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i Muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao.

- Iskazivao je i širio mržnju prema Zapadu i demokratskim državama i društvima i prema našim susjedima, a podržavao najnazadnije i najretrogradnije države i režime. Negativno se izražavao ne samo prema nacionalnim, već i svim drugim manjinama. Hvalio je osuđene ratne zločince i umanjivao njihove zločine - naveli su oni.

Nije bez razloga, poručuju, u svakom demokratskom društvu i red i propis da do podizanja spomenika bilo kome treba da prođe vremena jer se svačije djelo ispravno cijeni tek sa istorijskom distancom.

Dovoljno je, navode, i formalnih i suštinskih razloga da akt ne bude razmatran na sjednici Vlade.

- Pored toga, predlog je u suprotnosti sa sporazumom koji smo potpisali da ćemo po svakom pitanju koje nas dijeli imati koordinaciju s ciljem postizanja dogovora. Kada su iz dnevnopolitičkih razloga ignorisani i propisi, i dogovor i običaji i tradicija i dosadašnji odnos unutar vladajuće koalicije nije ostalo ništa drugo bez da danas napustimo današnju sjednicu Vlade, a neće biti jedina odluka - zaključili su u saopštenju.