Za osam mjeseci Poreska uprava naplatila 1,1 milijardu eura bruto prihoda

Novac (ilustracija) (Foto: Lukasz Radziejewski (Unsplash))
Novac (ilustracija) (Foto: Lukasz Radziejewski (Unsplash))

Za osam mjeseci Poreska uprava naplatila je 1,1 milijardu eura bruto prihoda, što je za 190,3 miliona eura ili 21 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine - saopšteno je iz Poreske uprave. 

Plan naplate za period od početka januara do kraja avgusta, kako ističu, premašen je za 122,3 miliona eura ili 13 odsto. 

- Naplata svih kategorija poreza zabilježila je rast. Po osnovu poreza na dodatu vrijednost naplaćeno je 297,5 miliona, što je više za 54,3 miliona u odnosu na isti period lani  i 14 miliona eura iznad plana za ovu godinu. Naplata poreza na dobit pravnih lica iznosila je 201,1 miliona eura i premašila je prošlogodinju za 61,4 miliona eura, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 33 odsto. Naplata doprinosa iznosila je 388,8 miliona eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 38,9 miliona eura ili 11 odsto, odnosno za 22,7 miliona eura od planirane naplate za ovu godinu - precizirano je u saopštenju.

U avgustu ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je, kako dodaju, 143,6 miliona eura što je za 17,7 miliona eura ili 14 odsto više u odnosu na isti period lani, a za 7,8 miliona eura ili pet odsto više u odnosu  na plan prihoda za avgust.

- Poreska uprava  je tokom ljetnje turističke sezone ostvarila značajne budžetske prihode kroz aktivnosti usmjerene na povećanju stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza i intenzivirani inspekcijski nadzor - ističu iz Poreske uprave.