Vlada proslijedila nacrt dokumenta, u Otavi počinju pregovori krajem oktobra

Crna Gora i Kanada potpisuju sporazum o socijalnom osiguranju

 (Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Crna Gora i Kanada planiraju da potpišu sporazum o socijalnom osiguranju koji će omogućiti regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama.

U tom cilju Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Prijedlog osnove za vođenje pregovara i zaključivanje sporazuma između dvije zemlje, a planirano je da prvi razgovori budu obavljeni krajem oktobra u Otavi.

Saradnja kao dobar temelj

U dokumentu Vlade je konstatovano da Crna Gora i Kanada imaju prijateljske odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima od uzajamne važnosti, što, kako se ističe, potvrđuje i kontinuirani politički dijalog na visokom nivou. 

Konstatuje se da postoji obostrani interes za dalje snaženje dobre saradnje u različitim oblastima, a naročito u oblasti socijalne politike, čemu će, smatraju u Vladi, doprinijeti zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju. 

Bilateralnim međunarodnim sporazumima o socijalnom osiguranju omogućava se usklađena primjena nacionalnih zakonodavstava država ugovornica u oblasti socijalnog osiguranja. Time se garantuje jednak tretman državljana, odnosno osiguranika obije države ugovornice u okviru nacionalnog zakonodavstva; utvrđuju pravila na osnovu kojih se u svakom konkretnom slučaju može tačno vidjeti da li se primjenjuje zakonodavstvo jedne ili druge države ugovornice; obezbjeđuje očuvanje stečenih prava i garantuje isplata davanja u slučaju promjene prebivališta u drugu državu ugovornicu. 

Odredbe bilateralnih sporazuma o socijalnom osiguranju obuhvataju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, prava za slučaj nezaposlenosti, dodatka za djecu i administrativno pravnu pomoć. 

- Zaključivanjem međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju uspostavlja se međunarodno - pravni sistem u socijalnom osiguranju između država ugovornica, odnosno koordinacija između sistema socijalnog osiguranja tih država. Osnovna svrha ovih sporazuma je da omoguće ostvarivanja prava iz socijalnog osiguranja na osnovu rada i osiguranja u inostranstvu – navedeno je u Vladinom dokumentu.

Proslijeđen Nacrt sporazuma

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore je, na preporuku Ministarstva vanjskih poslova, direktno stupilo u kontakt sa Sekretarijatom za penzijsku politiku u Ministarstvu za zapošljavanje i socijalni razvoj Kanade i tom prilikom iskazana je zainteresovanost za zaključivanje predmetnog sporazuma. 

Iz Vlade kažu da je kanadska strana izrazila spremnost za otpočinjanje pregovora, pa je predloženo da prvi sastanak na tu temu bude održan od 21. do 23. oktobra u Otavi.

Crnogorska strana je proslijedila Nacrt sporazuma koji će poslužiti kao osnova za pregovore. 

- Na pregovorima će se usaglasiti odredbe teksta sporazuma između Crne Gore i Kanade o socijalnom osiguranju, kao i uzajamno razmijeniti informacije o primjeni pravnih propisa država ugovornica – navedeno je u Vladinom dokumentu, u kom je istaknuto da za izvršavanje ovog sporazuma nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva u Budžetu Crne Gore.

Delegaciju Crne Gore na pregovorima dvije zemlje činiće predstavnici Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.

Odlučeno je da u Otavu otputuju Darka Džabasan - načelnica Direkcije za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu (Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije), Milka Vraneš, pomoćnica direktora Sektora za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore i Darko Smolović, koordinator inostranog osiguranja u Fondu PIO.

Crna Gora primjenjuje bilateralne ugovore o socijalnom osiguranju sa brojnim državama, među kojima su Bugarska, Slovačka, Češka, Danaska, Francuska, Italija, Holandija, Njemačka, Velika Britanija, Norveška…

Nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine Crna Gora je prve sporazume o socijalnom osiguranju potpisala sa Srbijom, Austrijom, Belgijom, Hrvatskom, Luksemburgom, Mađarskom, Slovenijom i Makedonijom.