Skupština: Ambasador Srbije prenio Mandiću veoma važne poruke zvaničnog Beograda

Rodić i Mandić (Foto: Skupština Crne Gore)
Rodić i Mandić (Foto: Skupština Crne Gore)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da se nada da će se pronaći mirno rješenje koje će Srbima i svim drugim narodima omogućiti spokojan život na sjeveru Kosova.

Mandić je danas primio ambasadora Srbije u Crnoj Gori Nebojšu Rodića, koji mu je, kako je saopšteno iz Skupštine, prenio važne poruke zvaničnog Beograda.

Navodi se da je Rodić informisao Mandića o „diskriminatorskom ponašanju jedne besmislene politike koja se sprovodi nad Srbima na sjeveru Kosova“, upozoravajući da "Evropska unija (EU) pod čudnim patronatom dopušta da se ovo događa“.

- Ambasador je istakao da je jedini cilj koji ima šef privremenih institucija na Kosovu, Aljbin Kurti, da Srbima na Kosovu život učini potpuno nemogućim i to ne samo u opštinama na sjeveru, već na kompletnoj teritoriji - kaže se u saopštenju Skupštine.

Rodić je upoznao Mandića sa zvaničnim stavom Srbije koji se ogleda u više tačaka za rješavanje postojeće, kako je rekao, izuzetno teške krize na Kosovu.

Rodić je kazao da je potrebno hitno organizovanje slobodnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, „gdje sada vlast vrše pojedinci koji nemaju nikakvo utemeljenje u volji građana tih opština“.

- Hitno je potreban povratak 700 policajaca srpske nacionalnosti u službu privremenih institucija koji trebaju da vrate sigurnost i spokoj u opštinama na sjeveru, jer se tamo ovih dana ugrožavaju elementarna ljudska prava - naveo je Rodić.

On je rekao da je Srbija traži i rješavanje problema nastalog u oblasti pravosuđa.

- Jer se od dolaska Kurtija na vlast više ne razgovara o povratku sudija i tužilaca u pravosudni sistem što je potpisano Briselskim sporazumom - dodao je Rodić.

On je rekao da Srbija traži i formiranje Zajednice srpskih opština, kao i oslobađanje svih ljudi koji su iz političkih razloga zatvoreni.

Rodić je kazao i da Srbija traži rješavanja blokade uvoza proizvoda na teritoriju Kosova, navodeći da EU, koja se zalaže za slobodan protok ljudi, informacija i roba nije uradila ništa da se taj problem riješi.

Mandić je istakao da je u ovom momentu najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu.

On je dodao da se nada da će se pronaći mirno rješenje koje će Srbima i svim drugim narodima omogućiti spokojan život na njihovim vjekovnim ognjištima.