Skandalozni gaf Ibrahimovića: Crna Gora je 1918. „spoznala vrijednosti slobode i demokratije“

 (Foto: Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić)
(Foto: Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić)

Crna Gora je 1918. „spoznala vrijednosti slobode i demokratije“, mada na nešto „teži način“ - izjavio je juče šef crnogorske diplomatije Ervin Ibrahimović zanemarujući činjenicu da je naša država upravo tokom te godine de facto prestala da postoji.

Ibrahimović je juče u svojstvu potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova kao počasni gost govorio na prijemu koji je održan povodom 28. oktobra 1918 - dana uspostavljanja Čehoslovačke. 

- Ibrahimović je u svom govoru istakao da je to važan datum za Republiku Češku i češki narod i podsjetio da su te, za mnoge države i narode u Evropi prelomne 1918. godine, mnogi narodi spoznali vrijednosti slobode i demokratije, neki, poput Crne Gore, na teži a neki, poput Čehoslovačke, na lakši način - kazao je Ervin Ibrahimović, prema objavi Bošnjačke stranke.

Godina 1918. je jedna od najtežih godina u hiljadugodišnjoj istoriji Crne Gore. 

Nakon kapitulacije Austro-Ugarske 3. novembra crnogorske komite su razoružale ostatke te poražene vojske, ali je uz saglasnost saveznika Crnu Goru reokupirala vojska Kraljevine Srbije koja je ušla s Kosova i uvela vojnu upravu i policijski čas. 

Krajem novembra je organizovana nelegalna tzv. podgorička skupština, formalno nazvana „velikom narodnom skupštinom srpskog naroda u Crnoj Gori“, koja je 26. novembra donijela odluke o svrgavanju crnogorske dinastije Petrovića Njegoša u korist srpske dinastije Karađorđevića i pripajanju Crne Gore Srbiji.