Pavlović o Vladinoj odluci za podizanje spomenika Amfilohiju: Formalna podrška etničkim podjelama i ideologiji krvi i tla

Portal ETV

Odluka Vlade Crne Gore da podrži prijedlog za građenje spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju je, de facto, formalna podrška govoru mržnje, kleronacionalizmu, etničkim podjelama i ideologiji krvi i tla, koje je počivši mitropolit decenijama proklamovao i promovisao s oltara i s raznih političkih govornica - ocijenio je profesor na Univerzitetu Alberta u Kanadi Srđa Pavlović.

Kako je dodao, ova podrška je ona poslovična jama bezdanica u koju se "čelom u mrak ambisa" strmoglavila došadasnja pro-evropska, liberalna, multikulturna i multikonfesionalna retorika vlasti.

- Istini za volju, mnogi su već duže vremena upozoravali da je ovaj pad samo pitanje vremena. Sada više ne postoji ni ona poslovična (i, po meni, neshvatljivo naivna) rezerva/nada da oni koji danas vode državu Crnu Goru ipak znaju razliku između dobra i zla - ukazuje Pavlović.

Izričit je da je ova odluka potvrda da su čelnici izvršne vlasti, tu razliku i formalno izbrisali.

- Nakon ove odluke Vlade Crne Gore nema prepreka da se u bližoj budućnosti i pod blagorodnim okom države spomenički obilježe ratni zločinci kakvi su bili Pavle Đurišić, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, na primjer. Takođe je postalo bolno očigledno da ministri i prvi među njima brinu jedino o tome da ne naljute sopstvena glasačka tijela i vjersku organizaciju koja ih koordinira, potvrđujući sluđenom građanstvu odavno poznatu činjenicu da magistralne pravce razvoja države određuju (direktno i indirektno) političari pod kamilavkama - upozorava Pavlović.

Prema njegovim riječima, ministri i partijski lideri još jednom su pokazali da vode računa i o efektima političkog marketinga.

- Stoga su neki od vladinih koalicionih partnera napravili isprazne teatralne poteze napuštanja sjednice, kako bi ostavili lažni dojam o sopstvenoj principijelnosti kada je u pitanju podizanje spomenika zagovorniku mržnje i podjela, kakav je bio pokojni mitropolit Amfilohije. Oni vjeruju da će ovakva "specifična principijelnost" biti dovoljna da legitimizuje njihovo dalje ostajanje u Vladi - napominje Pavlović.

Ukazuje da demonstrativno napuštanje sjednice i naknadno ministarsko moralisanje imaju za cilj da zamijene jedini logični potez principijelnih političara - izlazak iz Vlade.

- Oni, međutim, to neće uraditi jer dobro znaju da je Vladina rezervna klupa dugačka i da ministarske zamjene željno iščekuju svoju šansu -zaključuje Pavlović.