Nurković: Da se o novom logou Skupštine glasalo zasigurno bih bio protiv, na sastanku nije bilo obrazloženja i pominjanja Aleksandra Karađorđevića

Mirsad Nurković (Foto: BS)
Mirsad Nurković (Foto: BS)

Potpredsjednik Skupštine Mirsad Nurković reagovao je na tvrdnju lidera DNP-a Milana Kneževića da je bio prisutan tokom predlaganja logoa Skupštine kojim je predviđeno da to bude zgrada nekadašnje Zetske banovine, te poručio da je to istinito - ali naglasio da tom prilikom nije bilo obrazloženja, pominjanja Aleksandra Karađorđevića i njegovog dovođenja u vezu sa skupštinskim zdanjem.

- Tačno je da su predsjednik Skupštine i potpredsjednici imali sastanak pred sami početak sjednice Skupštine na Cetinju, ali ne u formi sastanka kolegijuma predsjednika Skupštine. Obrazloženje i pominjanje kralja Aleksandra Karađorđevića i dovođenje u vezu skupštinskog zdanja sa istim nije pominjano na tom sastanku. Nama je dato obrazloženje da je to u nadležnosti generalnog sekretara i njega kao predsjednika Skupštine, bez bilo kakvog upita da li se slažemo ili ne, i bilo kakvog prijedloga da se glasa o istim na tom sastanku koji se odnosio prije svega na organizaciju i tok predstojeće sjednice Skupštine na Cetinju - istakao je Nurković.

Da se glasalo o tome na bilo kom tijelu Skupštine, dodaje, zasigurno bi bio protiv.

- Prije svega jer to nije u saglasju sa građanima Cetinja da bude tako, a pogotovu nakon dovođenja u vezu skupštinskog loga sa Aleksandrom Karađorđevićem, pod čijom čizmom je Crna Gora izgubila nezavisnost, ali i crnogorski i bošnjački narod i neki drugi narodi u Crnoj Gori i na prostoru bivše Jugoslavije su izgubili i svoje ime i svoje prezime i potpali pod neviđenu represiju, koja je bila nad istima sprovođenja sve do 1945. godine - rekao je Nurković.

Dodao je da simbolika koju nosi skupštinsko zdanje u istoriji Cetinja i Crne Gore njemu nije bilo u fokusu prije nego su isto čuli od dvije strane.

- Jedne od strane predsjednika Skupštine Mandića, a drugo od poslanika DPS-a i URA-e, koji su sa Cetinja, zbog toga i zbog naprijed rečenog je i izostala moja reakcija na samom sastanku koji pominje gospodin Knežević. Nakon svega, prvom prilikom kada sam upitan šta mislim o logu, ja sam jasno i decidno iznio svoj stav - zaključio je Nurković.