Nekoliko desetina hiljada na skupu protiv Sančezove vlade u Madridu

 (Foto: Bedirhan Gül/Unsplash)
(Foto: Bedirhan Gül/Unsplash)

Nekoliko desetina hiljada osoba okupilo se u Madridu na poziv desničarskih partija zahtijevajući ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančeza i vanredne opšte izbore.

Lokalne vlasti saopštile su da se okupilo oko 25.000 osoba, dok su organizatori protesta naveli broj od čak 400.000 demonstranata.

Okupljeni su, noseći španske zastave, pozvali na ostavku Sančeza kojeg su opisali kao „izdajnika“.

Više od 100 različitih grupa pozvalo je na ove demonstracije, uz podršku glavne opozicione, desničarske Narodne stranke, i stranke ekstremne desnice Voks. Skup je održan pod sloganom „Za jedinstvo, dostojanstvo, zakon i slobodu. Izbori odmah!“.

Demonstranti su držali transparente sa natpisom „Sančez uništava Španiju“ i uzvikivali slogane protiv imigracije.

Lider Voksa Santijago Abaskal, jedini lider stranke koji je učestvovao u demonstracijama, rekao je novinarima da „vlada uništava Špance, izdala ih je i lagala ih je tokom izbora“.

- Danas su Španci, šta god vlada govorila, siromašniji od kada je Pedro Sančez došao na vlast, teže im je da sastave kraj s krajem - rekao je lider ekstremne desnice, takođe optužujući vladu Sančesa da doprinosi većem prilivu ilegalnih migranata.

Sančez, na funkciji od 2018. godine, predvodi krhku vladinu manjinu koja zavisi od glasova katalonskih i baskijskih separatističkih partija u parlamentu za usvajanje zakona. Njegovi ustupci tim strankama izazivaju napetost i nezadovoljstvo kod desničara.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.