Matarela početkom naredne godine dolazi u Crnu Goru

 (Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)
(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

Italijanski predsjednik Serđo Matarela posjetiće Crnu Goru početkom naredne godine, saopšteno je na sastanku crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića i ministra vanjskih poslova Italije Antonija Tajanija.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, konstatovani odlični i prijateljski odnosi dvije zemlje, koje karakteriše tradicionalno prijateljstvo i kontinuirani politički dijalog na najvišem nivou.

Milatović je istakao da Crna Gora, kao predvodnica u pregovaračkom procesu, mora nastaviti sa sprovođenjem suštinskih reformi kako bi do 2028. godine postala punopravna članica Evropske unije (EU).

On je kazao i da je optimista da se to može desiti tokom prve polovine 2028, kada će Italija predsjedavati EU.

- Uz kontinuiranu podršku evropskoj integraciji naše zemlje, Milatović je ukazao i na važnost snažnog savezništva dvije države u okviru NATO-a, imajući u vidu da je Italija jedna od najaktivnijih članica Alijanse - navedeno je u saopštenju.

Navodi se da je Milatović iskazao zadovoljstvo zbog najavljene posjete Matarele Crnoj Gori na proljeće naredne godine.

Tajani je poručio da je Italija pouzdan partner Crne Gore na evropskom putu, i da je vidi kao jednog od najvećih prijatelja na Zapadnom Balkanu.

- Dva zvaničnika su ukazala na važnost saradnje u oblasti borbe protiv kriminala kroz snaženje veza između ministarstava pravde i prisustvo pripadnika italijanske Guardia di Finanza u Crnoj Gori, koje će biti ojačano u narednom periodu - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je obostrano iskazano interesovanje za dalje jačanje ekonomske saradnje u oblasti energetike, investicija i turizma i istaknuta važnost bolje saobraćajne povezanosti dvije države.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.