Krivokapić traži da se Spajić i Milatović pomire: Boljelo me je vaše razdvajanje, sad imate jedinstvenu šansu

Vlada Krivokapića odlučila da raskine ugovor (Foto: Vlada Crne Gore)
Vlada Krivokapića odlučila da raskine ugovor (Foto: Vlada Crne Gore)

Bivši premijer Zdravko Krivokapić pozvao je predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića da premoste jaz koji postoji između njih.

U otvorenom pismu Krivokapić ističe kako je njih dvojicu "prve prepoznao kao buduće ministre u ekspertskoj vladi". 

- Dijeleći dobro i zlo imali smo, pored svih izazova, jedan suštinski – da osjetno unaprijedimo kvalitet života svih crnogorskih građana. Podsjećanja radi, nakon dolaska iz Japana u julu 2021. godine projektovao sam da će prosječna plata početkom 2025. godine biti 1000 eura. Dakle, uspjeli smo da skrenemo pažnju sa glavne teme - nacionalizma, ali se ispostavilo da ekonomske teme nisu jedine važne u Crnoj Gori. Ispostavilo se da je jednako važna tema, iako još uvijek nedostižna - pravda. Zato i Njegoš smješta sve ljudske vrline u tu jednu. Pravednost - navodi on u pismu koje je objavio Dan.

Kaže kako ih je protežirao na svakom mjestu.

- Smatrao sam da ste vas dvojica najbolje što je Crna Gora mogla u tom trenutku da iznjedri na polju finansijsko-ekonomske ekspertize. Ja sam se povukao iz političke kaljuge dok ste vi, kao mladi ljudi, to prepoznali kao prostor za nastavak političke borbe za bolju i zdraviju Crnu Goru, naslanjajući se na rezultate i kontinuitet 42. Vlade.I tada sam vas intezivno podržavao - naveo je on.

Trudio se, kaže, da im pomogne.

- Koliko je to bilo u mojoj moći, iako su vam brzo i slučajni prolaznici postali bliži od pravih i iskrenih prijatelja, koji su prema vama osjećali roditeljsku, bratsku ili sestrinsku naklonost. Zaboravili ste, međutim, da onaj koji se odrekne prijatelja biva po pravilu okružen neprijateljima - istakao je Krivokapić.

Težio je da ih ne kritikuje i, kako je dodao, da im ukaže na greške.

- Boljelo me je vaše razdvajanje, jer znam da ono nije imalo veze sa ideološkim ili programskim razlikama, već je, uvjeren sam u to, postalo stvar ličnog ponosa i sujete. Zato ću vas podsjetiti na riječi patrijarha Pavla, koji je govorio da nije suština u tome„da budemo važni i slavni, već da budemo dorasli vremenu u kom smo i mjestu na kome smo”. Sada, u ovom zaista prelomnom trenutku, imam obavezu zbog građana Crne Gore da vas pozovem da nastavite saradnju, ma koliko ona bila nepodnošljiva za vaše lične sujete. Da zbog interesa Crne Gore i njene evropske budućnosti, date sve od sebe da revitalizujete barem dio onoga što ste radili tokom 42. Vlade i osnivanja PES-a - napisao je Krivokapić.

Sada je, smatra, šansa koju ne smiju propustiti.

- Nadam se da je, poslije podgoričkih izbora, kod vas nastupilo otrježnjenje i zato sam više nego ubijeđen da postoji prostor i šansa koju ne smijete propustiti. To od vas očekuju građani, koji su siti svakodnevnih izbora i koji gube povjerenje u trenutne političke procese. Smjenjivost je polazna odrednica demokratije, ali u ovom trenutku vas dvojica, predsjedniče i premijeru, u interesu napretka i težnje da Crna Gora postane najbolje mjesto za život u ovom dijelu Evrope - poručio je Krivokapić.

Imaju, ocjenjuje on, jedinstvenu priliku da naprave - ne kratkoročni dogovor i riješe samo pitanje lokalne vlasti u Podgorici - već i da sklope primirje ili pakt o nenapadanju.

- Nazovite ga kako god želite, do realizacije konačnog cilja a to je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. To je vrhovni državni interes, a vaša je obaveza da se u tom smislu ponesete državnički - naglasio je Krivokapić.