Koprivica: Izjasnio sam se kao Srbin, srpski jezik ima moju podršku

Momo Koprivica (Foto: Vlada Crne Gore)
Momo Koprivica (Foto: Vlada Crne Gore)

Potpredsjedik Vlade Momo Koprivica saopštio je, govoreći o rezultatima popisa, da srpski jezik  kao službeni ima njegovu podršku i da se na popisu izjasnio kao Srbin. 

- To nije jezik kojim govori samo jedna nacija, već i pripadnici ostalih nacija. Srpski je jezik onih ljudi koji su svoji na svome u Crnoj Gori, koji su konstitutivni. Ali dodajem da sam zastupnik dijaloga. Pitanje jezika kao i ostala pitanja zahtijevaju dijalog, a ekstremisti sa bilo koje strane u Crnoj Gori, i sufleri spolja neće biti od pomoći - rekao je Koprivica u emisiji TVCG Budimo budni - Pitajte Vladu.

Kaže da se na popisu pisao kao Srbin, ali da je porazan narativ medija iz regiona koji su, kako kaže, isticali da je došlo do "porasta srpstva" u Crnoj Gori implicirajući da su na to uticale službe. 

- Takve priče o operativnom djelovanu odbacujem kao poražvajuće. Crna Gora je moja matična država, i grob i kolijevka. Nemam rezervnu državu - poručio je Koprivica.

Istakao je da od izvještaja Evropske komisije u oblasti pravosuđa očekuje konstataciju napretka. Najavio je i formiranje pravosudne policije. 

- Pravosudna policija i njeno uspostavljanje je cilj ove Vlade. Već je sačinjena radna verzija nacrta zakona i radimo a pravno tehničkom usaglašavanju teksta - kaže Koprivica. 

Dodaje da će formiranje pravosudne policije rasteretiti rad službenika Uprave policije, koji su deficitarni kadar.

U odgovoru na pitanje o slučaju "Tunel", u kojem niko od nadležnih nije odgovarao, Koprivica kaže da je do tog događaja došlo prije početka mandata 44. Vlade.

- Evidentno je da u tadašnjem bezbjednosnom sektoru niko nije snosio odgovornost. Evidentno je da nijesu procesuirani oni koji su bili na pozicijama. Neophodno je da ta afera dobije svoj epilog - ocijenio je Koprivica.