Cilj postati dio evropske zajednice

Ivanović-Servadei: Reforme fokusirane na djecu ubrzaće napredak Crne Gore na putu ka EU

Servadei i Ivanović (Foto: Vlada Crne Gore)
Servadei i Ivanović (Foto: Vlada Crne Gore)

Crna Gora je uvijek imala dobru saradnju sa UNICEF-om i vjerujem da ćemo tokom vašeg mandata ostvariti naš cilj, postati dio evropske zajednice. Nadamo se da možemo računati na podršku kako bismo zajednički doprinosili napretku, poručio je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović na sastanku sa novoizabranim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikelem Servadeijem

Tom prilikom je naglašeno da je jedan od ključnih prioriteta 44. Vlade Crne Gore unapređenje životnog standarda građana i ubrzanje puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om, posebno istakavši značajne reforme u oblasti zaštite prava djeteta, sprovedene zahvaljujući ovom partnerstvu. Takođe, naglasio je važnost nastavka i intenziviranja saradnje na poljima kao što su borba protiv siromaštva, zaštita dječjih prava, socijalna inkluzija i zdravstveno osiguranje.

Šef UNICEF-a, Mikele Servadei je istakao da će UNICEF podržati Vladu da intenzivira reforme u ključnim sektorima kako bi se smanjilo siromaštvo djece, iskorijenilo nasilje nad djecom i poboljšala inkluzivnost i kvalitet obrazovanja, zdrastvene, socijalne i dječje zaštite za svu djecu i porodice.

- Reforme fokusirane na djecu će bez sumnje ubrzati napredak Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i postizanju ciljeva Agende 2030. Pored sredstava iz državnog budžeta, Vlada može iskoristiti Plan rasta i EU Garanciju za mlade kako bi ubrzala reforme i postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je na taj način podržala inkluziju najugroženije djece i porodica. UNICEF je spreman da bude ključni saveznik Crne Gore u tome - poručio je Servadei.

On je istakao da je od suštinskog značaja da Vlada ima djecu kao prioritet prilikom donošenja odluka o investicijama iz državnog budžeta za kvalitetne servise za njih i njihove porodice. UNICEF je spreman da pruži ekspertsku podršku iz oblasti javnih finansija za djecu kako bi budžet Crne Gore za iduću godinu uzeo u obzir potrebe najugroženije djece, mladih i porodica. 

Ivanović je zahvalio Servadeiu na spremnosti za saradnju, naglasivši da će pomoć UNICEF-a biti dragocjena, te izrazio uvjerenje da će zajednički rad donijeti značajne rezultate.

Na kraju, Servadei je istakao značaj UN Samita za budućnost koji će se uskoro desiti i poručio da je UNICEF spreman da pruži podršku crnogorskoj delegaciji da se tom prilikom adekvatno osvrne na progres koji je postignut u oblasti prava djece i mladih, kao i na tekuće reforme.