Sastanak specijalnog izaslanika Republike Slovenije za Zapadni Balkan sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova

Frangeš sa Ibrahimovićem: Politika evropskog proširenja je živa, ZB mjesto u EU

 (Foto: Ministarstvo vanjskih poslova)
(Foto: Ministarstvo vanjskih poslova)

Politika evropskog proširenja je živa i Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji - istakao je specijalni izaslanik Republike Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem.

Frangeš je, kako se navodi u saopštenju MVP, istakao da je dobijanje pozitivnog IBAR-a dobra vijest ne samo za Crnu Goru, već i za sve koji su u reformskom, integracionom procesu.

Ibrahimović je, kako je navedeno, istakao da je aktuelna Vlada odlučna, da uz pomoć prijateljskih i partnerskih država, u što kraćem roku ispuni preostale obveze iz evropske agende.

Zahvalio se Sloveniji na dosadašnjoj političkoj i ekspertskoj podršci u reformskim procesima, kao i na aktivnoj ulozi u promociji evropske perspektive Zapadnog Balkana. 

- Slovenija je imala važnu ulogu u evoratlantskoj integraciji Crne Gore i nastavila je da bude naš pouzdan partner u reformama na putu ka članstvu u EU, kao i snažan zagovornik evropske budućnosti - kazao je Ibrahimović.

Na ovom sastanku, kako se navodi u saopštenju, ocijenjeno je da Crna Gora i Slovenija, pored prijateljskih odnosa i sadržajne bilateralne saradnje, kao članice NATO-a njeguju iste vrijednosti i posvećenost bezbjednosti, stabilnosti i miru u regionu i svijetu.

- Sagovornici su podsjetili na dinamičnu ekonomsku saradnju i izraženo prisustvo slovenačkih kompanija u Crnoj Gori, dodavši da postoji prostor za intenziviranje odnosa u oblastima turizma, unutrašnjih poslova, nauke i zdravstva. Govoreći o odnosima na multilateralnom planu, ministar Ibrahimović je podsjetio na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, ocijenivši da aktuelno članstvo Slovenije predstavlja dodatan podsticaj i inspiraciju za Crnu Goru, kao i priliku za jačanje dalje saradnje dvije države - rekli su iz MVP.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.