Camaj: Zabrinjava to što Crna Gora stari, zabrinjava što sela imaju sve manje stanovnika

Nikola Camaj (Foto: Skupština Crne Gore)
Nikola Camaj (Foto: Skupština Crne Gore)

Zabrinjava to što Crna Gora stari, zabrinjava što sela imaju sve manje stanovnika - ocijenio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj povodom objavljivanja rezultata Popisa stanovništva u Crnoj Gori 2023. godine.

On ističe da je dobro što je veliki nacionalni statistički posao uspješno završen, ali da pred Crnom Gorom u narednom periodu stoji ozbiljan zadatak na koji su danas ukazali upravo demografski podaci, posebno u odnosu na čak devet crnogorskih opština na sjeveru koje su se našle u kategoriji sa najdubljom demografskom starošću.

Kada je u pitanju nacionalna struktura, kako je rekao Camaj, podaci Uprave za statistiku odražavaju realnost. 

- Nekada nije lako objasniti procentualnu razliku između nacionalne pripadnosti i jezika kojim određena nacija govori - dodao je Camaj.

Kao član Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa izuzetno je zadovoljan radom i profesionalizmom. 

- Sada je dužnost svih nas da prilagodimo uslove života na osnovu brojki koje smo popisom dobili a koji su jasan pokazatelj gdje treba uložiti poseban napor za revitalizaciju. Izuzetno je važno da je Popis stanovništva konačno završen, a podaci će poslužiti za ozbiljna promišljanja i adekvatne odgovore nadležnih za dobrobit svih koji u Crnoj Gori žive - poručio je Camaj.