BS: Spomenik Amfilohiju, koji je imao kontroverzne izjave o muslimanima, neće doprinijeti multietničkom skladu

 (Foto: Bošnjačka stranka )
(Foto: Bošnjačka stranka )

Zbog najblaže rečeno kontroverznih izjava koje je Amfilohije Radović imao o muslimanima i drugim vjerskim i etničkim zajednicama u Crnoj Gori podizanje spomen obilježja neće doprinijeti multivjerskom i multietničkom skladu u Beranama i Crnoj Gori - kazali su iz Bošnjačke stranke.

U saopštenju navode da su ministri iz ove partije danas napustili sjednicu Vlade Crne Gore, nakon što nije postignuta saglasnost oko dnevnog reda današnje sjednice.

- Na dnevnom redu našla se i tačka oko davanja saglasnosti Opštini Berane za podizanje spomen obilježja mitropolitu Amfilohiju Radoviću u tom gradu, sa čime mi u Bošnjačkoj stranci nismo saglasni - rekli su iz ove partije.

Dodaju da razumiju religiozni odnos dijela građana Crne Gore prema Amfilohiju Radoviću, ali smatraju da u sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori, te u multietničkoj i multivjerskoj sredini kakva je Berane, ovim temama treba pristupati sa mnogo više senzibiliteta.

- Bošnjačka stranka ostaje posvećena građenju Crne Gore kao mjesta suživota i tolerancije, te sekularne, građanske, evropske i euroatlanske Crne Gore kao države vladavine prava - zaključili su iz ove partije.