Bivši ministri odbrane ukazuju da se nikada nijesu sprovodile naredbe pout Krapovićeve

 (Foto: Antena M)
(Foto: Antena M)

Nakon što je danas Portal ETV objavio naredbu ministra odbrane Dragana Krapovića, koju je uputio 10. septembra, svim organizacionim jedinicama - od Generalštaba Vojske Crne Gore do direktorata i odjeljenja – kojom se „zabranjuje komunikacija sa kabinetima članova Savjeta za odbranu i bezbjednost kao i kabinetima ministara u Vladi Crne Gore“ bez njegovog izričitog određenja, stižu reakcije bivših ministara odbrane. 


Nekadašnji ministar odbrane i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić kaže da ne pamti da se takva naredba ikada sprovodila. 

- Ne sjećam se da se ikada ranije takva, ili slična, naredba izdavala i, nažalost, dnevno svjedočimo lošem funkcionisanju sistema odbrane u Crnoj Gori. Naravno, ova situacija ide u prilog tome. Izdata naredba ministra odbrane, ne da nije dobar način, nego je loš put da se uvede institucionalni red u toj oblasti koja već duže vrijeme funkcioniše sa brojnim teškoćama i problemima – kazao je Vučinić za podgoričku Antenu M. 

Sagovornik radija navodi da takav potez Krapovića govori o nepovjerenju koje vlada među članovima Vlade.

- Ovo je na neki način pokazatelj šire slike ustavnog i zakonskog priličnog nereda koji postoji između nadležnih organa u sistemu odbrane i bezbijednosti. To pokazuje nekoliko stvari. Prvo, potpunu disharmoniju na relaciji Vlada (Ministarstvo odbrane) - Savjet za odbranu i bezbijednost, odnosno presjednika države. Drugo, nepovjerenje ministra u svoje prve i najbliže saradnike. I treće, to stvara ogroman problem u vojnom komandovanju i ukupnom vojnom ustrojstvu. To svakako nije način za jednu zemlju članicu NATO-a u kojoj sistem odbrane treba biti otvoren i transparentan, a ključne pozicije u tom resoru da sarađuju na nivou najvećeg institucionalnog povjerenja - dodaje Vučinić. 

Vučinić navodi da se afere ređaju na dnevnom nivou što, kako ocjenjuje, ne dovodi u problem samo Vladu Crne Gore, nego i državu.

Nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković kazao je za Antenu M da je zakonom propisano kakav akt se može izdati, te da to što Krapović radi nije u skladu sa zakonom.

- Nevjerovatno je ono što se trenutno dešava u Ministarstvu odbrane. I, ne samo u Ministarstvu odbrane, već i uopšte na političkoj sceni - kada je vladajuća većina u pitanju. Ovakav akt apsolutno nikada nije bio u Ministarstvu odbrane i ono što je nevjerovatno jeste da se izdaje naređenje, s obzirom na to da u zakonu jasno piše kakva naređenja se mogu izdati u svakom slučaju. To je samo potvrda potpune destrukcije vladajuće većine koja apsolutno ne sprovodi bilo kakvu politiku ujednačenu među sobom, kada su u pitanju nacionalni i državni interesi - kazao je Bošković.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.