,,SLUČAJ BELVEDER“: Kako su MUP i ANB, pod kontrolom ,,avgustovskih vlasti“ i zvaničnog Beograda, targetirali demonstrante, civilne aktiviste i proteste na Cetinju

Bestidni plan kriminalizacije građana

I prije 5. septembra Vukšićeva Agencija za nacionalnu bezbjednost i proruskim i prosrpskim vlastima odani službenici Uprave policije, sastavili su okvir krivične prijave i ko će se u njoj naći. Ono što im nije išlo u prilog je što je tada na čelu Specijalnog državnog tužilaštva još bio Milivoje Katnić, kojeg su na sve načine vlasti pokušavale da smijene

Vukšić, Spajič, Krivokapić, Injac, Milačić i Milatović  u "War sobi" u noći između 4. i 5. septembra 2021.
Vukšić, Spajič, Krivokapić, Injac, Milačić i Milatović u "War sobi" u noći između 4. i 5. septembra 2021.

Sramnoj inauguraciji mitropolita SPC Joanikija Mićovića prethodio je dobro razrađen plan tajne policije, kojom je tada rukovodio Dejan Vukšić, čovjek blizak Crkvi Srbije, danas savjetnik za bezbjednost predsjednika države Jakova Milatovića. Ključna ideja je bila da se, raznim akcijama tajne policije i uz plasiranje planski sročenih dezinformacija, crnogorski građanski otpor predstavi kao aktivnost kojom se destabilizuje država Crna Gora. 

U tim aktivnostima, prema novinarskim istraživanjima, utvrđeno je da je vrh ANB imao ,,nesebičnu“ pomoć od Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije. Jedan od čelnika BIA, Marko Parezanović sa saradnicima, uz učešće pojedinih diplomata iz Ambasade Srbije u Podgorici, često je brifovao kolege iz ANB-a kako treba tretirati građanske aktiviste i borce za građansku Crnu Goru. 

Praćenje ,,crnogorskih ekstremista“ 

U avgustu 2021. počeli su u ANB-u pripreme da najavljeni građanski otpor predstave kao skup „ekstremista“, „terorista“ i „fašista“ predvođenih tadašnjim šefom države Milom Đukanovićem. Prethodno su njegovog savjetnika za bezbjednost Veselina Veljovića stavili na mjere tajnog nadzora. 

Agenti su, prema sudskom nalogu, imali ovlašćenje za „presrijetanje, prikupljanje i snimanje računarskih podataka“, ali i za ,,ulazak u prostorije radi tajnog fotografisanja i video i audio snimanja, kao i tajno praćenje i video i audio snimanje lica i prostorija“?!

Prisluškivali su i pratili još nekoliko desetina ljudi – dio uz odobrenje suda, dio, prema informacijama Portala TV E, bez sudskog naloga, po svom nahođenju. 

Nijesu se bavili svještenicima Crkve Srbije koji su sa kriminalcima i raznim paraorganizacijama pripremali svoj plan „odbrane“, naoružavali se, a u nekim manastirima i crkvama napravili skladišta oružja.

Katnić pokvario ANB-BIA planove  

I prije 5. septembra Vukšićeva Agencija za nacionalnu bezbjednost i proruskim i prosrpskim vlastima odani službenici Uprave policije, sastavili su okvir krivične prijave i ko će se u njoj naći. 

Ono što im nije išlo u prilog je što je tada na čelu Specijalnog državnog tužilaštva još uvijek bio Milivoje Katnić, kojeg su na sve načine vlasti pokušavale da smijene. 

Da je sve unaprijed bilo pripremljeno nedvosmisleno pokazuje činjenica da je krivična prijava Katniću dostavljena ekspresno nakon septembarskih događaja. Međutim, on je u decembru 2021, zbog nedostatka dokaza, vratio cetinjskom tužilaštvu.

Katnić je ubrzo razriješen, tako što je silom izmijenjenim zakonima, nezakonito penzionisan u februaru 2022. U martu je izabran novi glavni specijalni tužilac – Vladimir Novović, a odmah potom, već početkom aprila i njemu je dostavljena ista krivična prijava, inovirana sa još desetak prisluškivanih razgovora i službenih zabilješki...

Novović je duže vrijeme zadržao predmet, ali ni on i njegov tim, uz svu dobru volju koju su, vjerovatno imali, nijesu uspjeli da nađu dovoljno dokaza i procesuiraju slučaj. Tako je predmet 2023. ponovo vraćen na početnu adresu – Osnovnom tužilaštvu na Cetinju. 

Građanski aktivisti kao teroristi

Policija je za „terorističku zavjeru“ teretila i ugledne građanske aktiviste Aleksandra Sašu Zekovića i Predraga Vušurovića, kao i političarku Jelenu Marković?!

U serijalu tekstova podgorička Pobjeda je u aprilu i maju 2023. ekskluzivno prenijela dio sadržaja policijske prijave u kojoj se, pored ostalog, pominje „dron sa kilo eksploziva“ namijenjen za rušenje helikoptera u kojem su bili Mićović i Perić, ali koji niko nije vidio, pa „plavi kombi pun 'molotovljevih koktela'“ pripremljenih za napad na policiju, koji, takođe, niko nije vidio iako je policija organizovala opsežnu potragu za njim… Pominje se i paljenje automobila, iako nijedno vozilo na Cetinju 5. septembra nije zapaljeno, pa oružje, iako nijedan komad oružja nije zaplijenjen… I tako redom, događaji koji se nijesu dogodili… 

Zataškavanje i zvanično ćutanje 

Ali događajima koji se jesu zbili - istražni organi se nijesu bavili. 

Kao na primjer: po čijem je nalogu, 5. septembra iza ponoći prekinut komandni lanac i rukovođenje akcijom na Cetinju dodijeljeno pomoćniku direktora Uprave policije Milošu Rakonjcu i njegovom saradniku, jednom od šefova Protivterorističke jedinice Petru Kneževiću, te po čijoj je odluci u čitavu akciju uključena i Vojska Crne Gore. Upotreba vojske i vojnih helikoptera u ovoj situaciji apsolutno su nezakoniti. 

Nema odgovora ni što je bio sadržaj obavezujućeg uputstva koje je tadašnji premijer Krivokapić uputio ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, a nakon poslijeponoćne posjete, 5. septembra, zgradi Vlade lidera proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Andrije Mandića (danas predsjednik Skupštine Crne Gore) i Milana Kneževića, koji su prema informacijama Portala TV E, prenijeli poruku da srpska Bezbjednosno-informativna agencija garantuje lojalnost Rakonjca i Kneževića.

Sekulović se, navodno, više ne sjeća sadržaja dokumenta koji je, kako tvrdi, odmah bacio u smeće?!

Ćuti se i ko je i po čijem nalogu omogućavao nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori agentima srpske BIA, regrutovao i naoružavao srpske ekstremiste i pripadnike kriminalnih organizacija, dozvolio njihov ulazak i boravak u Cetinjskom manastiru, ali i na još nekoliko lokacija u Crnoj Gori…

Ispred barikada: "Jeste li provjerili ko vam je u Manastiru...", 4. septembar 2021.


Nije saopšteno ni ko su kriminalci koji su „do zuba“ naoružani bili u Cetinjskom manastiru, a o kojima je govorio tadašnji direktor ANB Dejan Vukšić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Kazao je da je više od 35 bezbjednosno interesantnih osoba još od 3. septembra boravilo u ovoj crnogorskoj svetinji. 

Na nekoliko snimaka koje su sačinili građani jasno se vidi kako su grupe ,,branitelja“ organizovano dolazile, zaštićene policijskom pratnjom, koje je ispred Cetinjskog manastira uvijek dočekivalo neko svješteno lice. 

Dio ekstremista, prema saznanjima Portala TV E, bio je stacioniran u Podgorici, Nikšiću, Budvi… 

Slučaj Petra Kneževića: saradnja policije i kriminala

Da su policija i kriminalci blisko sarađivali svjedoče i audio snimci Petra Kneževića, objelodanjeni 30. aprila 2022. godine. Na jednom se čuje kako kaže: „Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon“…

U nastavku ih citira: „Krećemo, trebamo vam, krećemo, spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, 'oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“. 

Knežević građane i građanke koji su bili na protestu na Cetinju, naziva bagrom?!

Specijalno državno tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv Kneževića, uz obrazloženje da „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. 

Petar Knežević na vezi sa kriminalcima

Nezakonita upotreba vojnih helikoptera

Javnost je ostala uskraćena i za informaciju što se u tužilaštvu dogodilo sa dokaznim materijalom o načinu na koji su vojni resursi, bez pisanih odluka i uz kršenje zakona, angažovani za inauguraciju Mićovića. 

Tada je ministarka odbrane bila Olivera Injac. O tome je 14. novembra 2022. svjedočio Raško Konjević, koji je u mandatu Abazovićeve vlade, kratko bio ministar odbrane.

- Sada institucije treba da sprovode, svako iz svoje nadležnosti, procedure koje će dovesti do rasvjetljavanja tih dešavanja - kazao je Konjević.

Nažalost, to se nije dogodilo.

Opasna lažna informacija RTCG


Informer - Belveder
Srpskom tabloidu lažna vijest RTCG-a bila inspiracija za prljavu kampanju

A događaje na Cetinju pratile su i lažne informacije koje su širili, primarno koncern Vijesti i Javni servis. Nikada na odgovornost nije pozvan niko iz Uprava policije i RTCG zbog plasiranja lažne vijesti 5. septembra ujutro da su građani okupljeni na Belvederu pucali na policiju. Laž koja je mogla da izazove stravične posljedice u momentu kada je čitava Crna Gora preko medija pratila slijed događaja na Cetinju, kada je grad gušen u dimu suzavca i ostale hemije, objaviti ovakvu informaciju bilo je više nego opasno po mir u zemlji.

Iz Uprave policije priznali su da su oni bili izvor lažne vijesti, ali nikada nije saopšteno ko je personalno i kome u RTCG saopštio lažnu informaciju koja je izazvala uznemiravanje javnosti i paniku.

Na osnovu izjava prvog čovjeka RTCG Borisa Raonića da se zaključiti da je laž, koja je mogla izazvati nesagledive posljedice zbog trenutka u kojem saopštena i to preko Javnog servisa, plasirana preko njega.

Osim ove, lažne informacije, policija je objavljivala i preko vlastima bliskog koncerna Vijesti u bezuspješnim pokušajima da opravdaju svoju brutalnu akciju. 

Policijske prijave i presuda – policiji 

Crnogorske vlasti, umjesto da istražuju ko je izdao crnogorske nacionalne i državne interese i ugrozio mir, međutim, predano su radile na sastavljanju krivičnih prijava protiv demonstranata.

U prijavi se našlo 28 osoba koje je policija optužila za kriminalno udruživanje i pozivanje na otpor. Prvookrivljeni na njihovom spisku bio je nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, u vrijeme cetinjskih događaja savjetnik za bezbjednost tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Našli su se u prijavi i građanski aktivisti i jedna političarka, cetinjski biznismeni...

Veljovića su čak i uhapsili u zoru 5. septembra, a premijer Krivokapić se pohvalio da je on naložio hapšenje. Priveden je uz optužbu da je napao i pokušao da probije policijski kordon na Dvorskom trgu, a Abazović je tvrdio i kako je upravo Veljović odgovoran što je policija upotrijebila suzavac.

No, prvostepenom presudom Veljović je oslobođen odgovornosti, jer je i sam policajac za kojeg se tvrdilo da je meta napada na sudu kazao da – nije bio napadnut.

Tačku na policijsku prijavu kojom je građanski protest preimenovan u skup terorista i kojom je 28 osoba okrivila za svojevrstan pokušaj državnog udara stavila je cetinjska tužiteljka Sanja Radunović koja je prijavu odbacila 4. avgusta prošle godine.

Kako su istražni organi ćutali na brutalnu policijsku akciju na Cetinju građanke i građani krenuli su u svoju pravnu bitku za zadovoljenje pravde. Desetine njih pokrenuli su sudske postupke protiv države zbog nečovječnog napada policije kojem su bili izloženi u Prijestonici.

Okončan je i prvi takav proces, istina prvostepeno. Sutkinja Iva Petrović presudila je u korist Nikšićanina Dragana Todorovića, koji je tužio Državu Crnu Goru, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, a iz presude proizilazi da je crnogorska policija 5. septembra 2021. godine, u Prijestonici, upotrijebila prekomjernu silu razbijajući građanski protest. 

Epilog pokušaja vlasti i policije da otpor građanki i građana naše zemlje predstave kao skup terorista je totalni krah njihovog plana, ali je, nažalost, propala i nada građanske Crne Gore da će preko anketnog odbora, odnosno takozvane parlamentarne istrage, konačno dobiti odgovore od kojih vlasti bježe već tri godine.

Povezani tekstovi

Belveder: kako je propuštena šansa građanske Crne Gore

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.