Bečić: Popisi 2011. i 2023. godine potvrdili da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski

Aleksa Bečić (Foto: Vlada Crne Gore)
Aleksa Bečić (Foto: Vlada Crne Gore)

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić smatrao je da je učinjena nepravda 2007. godine - da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski - a u današnjem gostovanju na Radio Televiziji Crne Gore je rekao da misli da su to potvrdili i popisi iz 2011. i 2023. godine.

Dodao je i da je ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promijeniti rezultatima popisa. 

- Drago mi je što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država, i nadam se da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji nam šalju poruku da smo usmjereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Rezultati popisa, smatra Bečić, govori i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili osjeća nacionalno, vjerski ili jezički na bilo koji način.

- Ono što mi je drago da smo svjedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osjećanja, što smo svjedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore - kazao je Bečić.

Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.

- I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu - kazao je on. Dodoa je da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti.

Bečić je kazao i da smatra da je zadovoljan rezultatima koje je ova Vlada postigla za 12 mjeseci.