Inicijativa pojas i put širi zvuk Hunana

Koncert Čangša simfonijskog orkestra oduševio podgoričku publiku

Publika sa oduševljenjem prihvatila svaku novu kompoziciju koju je kineski orkestar izvodio (Foto: Media biro)
Publika sa oduševljenjem prihvatila svaku novu kompoziciju koju je kineski orkestar izvodio (Foto: Media biro)

U susret tradicionalnom kineskom prazniku Festivalu sredine jeseni i proslave 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine sinoć je na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore nastupio Čangša simfonijski orkestar. Orkestar iz kineske pokrajine Hunan podgoričkoj publici se predstavio koncertom "Inicijativa pojas i put- širi zvuk Hunana“, te izveo raznovrstan program koji je obuhvatio narodne kineske pjesme kao što su “Čaša vina”, “Volim Kinu”, “Cvijet jasmina”, operske kompozicije kao što je “Arija toreadora” iz Bizeove opere “Karmen”, ali i popularnu italijansku pjesmu “Bella Ciao”. Podgoričku publiku je svojim talentom oduševilo 20 izvođača Čangša simfonijskog orkestra koji su uspjeli da u Glavni grad donesu duh Hunana, te još jednom dokažu da je muzika univerzalni jezik. 

Pred početak programa, prisutnima se obratila otpravnica poslova Ambasade NR Kine u Crnoj Gori Lu Fangćing koja je izrazila zadovoljstvo što su ugostili Čangša simfonijski orkestar. 

orkestar

- Crna Gora i Kina obje dijele dugu istoriju i veličanstvenu kulturu. Kultura postaje još šarenija kroz razmjenu, a civilizacija još bogatija kroz uzajamno učenje. Muzika ne poznaje granice. Nadamo se da ćemo kroz ovaj koncert dodatno produbiti bliskost naroda Kine i Crne Gore, te kreirati još bolju budućnost za odnose naše dvije zemlje. Poželimo zajedno Kini i Crnoj Gori prosperitet, a našim narodima sreću i blagostanje. Neka tradicionalno prijateljstvo naše dvije zemlje traje vječno - poručila je u svom obraćanju otpravnica Lu Fangćing

Publika okupljena u Muzičkom centru Crne Gore sa oduševljenjem je prihvatila svaku novu kompoziciju koju je kineski orkestar izvodio – bilo da su u pitanju kompozicije sa tradicionalnog kineskog repertoara ili muzika iz Evrope i Latinske Amerike, te je svaku izvedbu nagradila velikim aplauzima. 

orkestar


Zadovoljstvo kako je protekao cijeli koncert izrazila je poslovna direktorica Muzičkog centra Crne Gore, Isidora Damjanović

- Ovo gostovanje je nešto što smo zapravo dobili kao poklon koji nam je otvorio vrata za dalju saradnju sa Šangajem u smislu reciprociteta – da mi odemo tamo, da oni dođu kod nas. Oni su vrlo raspoloženi da rade i na razmjeni stručnih ljudi, da radimo zajedno koprodukcije, tako da sve u svemu jedna uspješna saradnja - navela je Damjanović. 

Damjanović je istakla želju da Muzički centar Crne Gore i nakon ovih gostovanja kineskih umjetnika nastavi da igra važnu ulogu u produbljivanju prijateljstva NR Kine i Crne Gore. 

orkestar

- Predložila sam da Muzički centar bude spona koja će prilikom sljedećeg dolaska kineske delegacije u Crnu Goru raditi ne samo na umjetničkim programima, već i na tome da povežemo privrednike i ljude iz turizma, te da naša misija bude meka diplomatska moć, što zapravo i jeste moć kulture - dodala je poslovna direktorica. 

U narednom periodu u Muzičkom centru će biti nastavljen bogat program u okviru predsezone, dok sezona počinje 18. oktobra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će se svirati u čast Bruknera. 

orkestar


PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.