Rabrenović: Trgovci i s ovom odredbom našli način da doskoče propisima

Jovo Rabrenović (Arhivska fotografija) (Foto: TV E - stop kadar)
Jovo Rabrenović (Arhivska fotografija) (Foto: TV E - stop kadar)

Svaka prodaja kesa, torbi, cegera, na kojima je logo ili ime trgovca, je strogo zabranjena, te stoga pozivam potrošače da reaguju, upute mejl ili pozovu Tržišnu inspekciju - kazao je u jutarnjem programu Budilnik, na Televiziji E, ekonomski analitičar  i ekspert za zaštitu potrošača Jovo  Rabrenović.

Nakon što je stupila na snagu zabrana upotrebe plastičnih kesa, kaže Rabrenović, trgovci su odmah pronašli način kako da doskoče zakonu i kako da zadrže, kako kaže, neke ranije prakse.

- Zakonom o zaštiti potrošača, članom 22, strogo se zabranjuje da trgovac koristi određene vrste kesa, ili torbi, na kojima se nalaze njegove oznake, odnosno njegov logo, naziv preduzeća, trgovca, dio brenda, ili nešto što jasno i nesumnjivo ukazuje na to o kojem se trgovcu radi, a da takve kese, odnosno takve cegere naplaćuje. Zakonom se izričito zabranjuje naplaćivanje takve vrste proizvoda, što su trgovci kod nas, najblaže rečeno, vrlo kreativno pristupili tom propisu i jednostavno napravili neke izmjene dodavanjem jednog slova ili znaka, na kraju naziva svog preduzeća, ili jednostavno stilizacijom njihovog poznatog loga, i doveli na taj način potrošača  u situaciju da plaća ono što u suštini svuda u svijetu predstavlja promotivni, odnosno reklamni materijal trgovca - rekao je Rabrenović.

Juče se pojavio novi,  stari, problem, kaže Rabrenović, pa su se tako pojavile opet zabranjene kese, ali ovoga puta na jedan bizaran način, kako kaže Rabrenović, jer se oni nude ispod pulta potrošačima uz opasku trgovca  da ako dođe do neke kontrole, dodaje on, da potrošač kaže da je sam uzeo kese.

-  Nas potrošači zovu i traže zaštitu države. Naravno, mi nijesmo država i ne možemo na taj način reagovati, ali možemo reagovati kroz upozorenje javnosti i pozivanjem inspekcije da reaguje, jer jednostavno takav način, skoro, čišćenja lagera kesa, koje trgovci imaju je vrlo loš i poruka da pokušava izmanipulisati zakonskim odredbama, kako bi trgovci, još neke vrijeme uspjeli da zarađuju od prodaje kesa - istakao je Rabrenović.

Upitan da prokomentariše činjenicu da butici, apoteke, parfimerije naplaćuju kese, sagovornik Budilnika ponavlja da svaka prodaja ambalaže, kesa, torbi i cegera, koje sadrže logo ili ime trgovca, dodaje on, predstavlja kršenje Zakona.

- Kese u buticima, marketima, benzinskim pumpama, bilo gdje drugo, ukoliko se kesa ili torba naplaćuje, to je kršenje propisa, i jednostavno je tu rješenje i ujedno apelujem i pozivam potrošače da odmah reaguju. Iako je kod nas situacija malo zbrkana u državi, da imamo neki skoro pa inter regnum, kad su u pitanju inspekcijski organi, jer, podsjećam gledaoce, Uprava za inspekcijske poslove je ukinuta, a inspekcije su prešle u nadležnost Ministarstava, ali vjerujem da Tržišna inspekcija, koja je prešla u nadležnost Ministarstva ekonomskog razvoja i Direktorata za unutrašnje tržište,  će definitivno reagovati na svaki poziv i svaku prijavu koju potrošači upute. Pozivam potrošače da reaguju, da upute mejl ili da pozovu inspekciju i da traže reakciju, jer je jasno zakonom propisano i navedeno kakve su kazne i kakav je upravni postupak koji treba inspekcija da izvrši - poručio je Rabrenović.

Moraju i trgovci i potrošači biti svjesni svoje uloge u društvu, poručuje Rabrenović, moraju biti svjesni toga šta znači čista životna sredina.

Svaka dobra namjera traje par dana u Crnoj Gori, podsjeća Rabrenović, tako se u praksi pokazalo, jer se često manipuliše propisima, nađe se način da se doskoči propisima. 

- Kakva nam je životna sredina, takav će nam biti vazduh koji dišemo, voda koju pijemo, hrana koju jedemo. Moramo razumjeti da, ukoliko nam je jedini cilj u životu profit, a dijelu trgovaca to definitivno jeste, nećemo daleko  stići. Ovo je zemlja koju ostavljamo i budućim generacijama, i mi nemamo pravo da koristimo svr što možemo, i da taj način, iz svojih ličnih razloga, zemlju u kojoj živimo uništimo, za svoju korist - zaključio je Rabrenović.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E.