Bulatović: Za hotelijere subvencija i do 70 posto za unapređenje energetske efikasnosti

Ivana Bulatović (Foto: Televizija E - stop kadar)
Ivana Bulatović (Foto: Televizija E - stop kadar)

Za hotelsku industriju opredijeljeno tri miliona eura subvencije za energetsku efikasnost, za seoska domaćinstva i fizička lica kao izdavaoce smještaja ukupan iznos za subvencije je pola miliona eura - kazala je u Budilniku, na Televiziji E,  Ivana Bulatović iz Ministarstva turizma.

Ministarstvo turizma i Evropska unija nude direktnu pomoć za rješavanje problema energetske efikasnosti u hotelskoj industriji, kaže Bulatović, i kao takav, dodaje ona, ovo je pilot projekat koji Crna Gora radi za pomoć hotelskoj industriji, i za, kako kaže, rješavanje problema energetske efikasnosti.

- Radi se o projektu u kom je, prije svega, fokus stavljen na efikasnu upotrebu resursa u cilju modernizacije  i  u krajnjem cilju za jedan drugačiji, potpuniji, osjećaj turiste, koji boravi u Crnoj Gori. Inače, radi se o projektu koji je stvar međusektorske saradnje, i kao takav je jedan dobar primjer, kako u Vladi možemo da funkcionišemo, jer zajedno sa ministarstvom energetike, i sa druge strane Eko fondom, kao implementacionom jedinicom, sproveli smo ovaj projekat, uz saradnju Evropske unije - rekla je Bulatović.

Za hotelsku industriju je opredijeljeno 3.000.000 eura podrške u vidu subvencije, poručuje Peković, a za seoska domaćinstva i fizička lica izdavaoce privatnog smještaja će, dodaje ona,  biti opredjeljeno pola miliona eura.

Sagovornica Televizije E je istakla da u Eko fondu postoji broj  telefon, svakog radnog dana od 7 do 9, 210-210, na kom se građani mogu raspitati u vezi konkursa, a, kako kaže, ljubazni ljudi iz Eko fonda će se potruditi da pomognu oko nedoumica u vezi sa konkursom.

Prije samog apliciranja  neophodno je izaći na teren i uraditi energetski pregled,  podsjeća Bulatović, i utvrditi koji način je najbolji da za unapređenje energetske efikasnosti, dodaje  ona, i odrediti šta je to što je najoptimalnije za neki objekat.

- Važno je napomenuti da se radi o ozbiljnom vidu podsticaja, 50 je minimum podsticaj koji daje Vlada Crne Gore, pored toga 10 posto nagradili smo hotele koji posluju cijele godine, jer upravo u  rješavanju  problema sezonalnosti, koji je jedan od najvećih izazova, ovo je bio način  na koji možemo da dodatnim sredstvima stimulišemo hotele koji nalaze način da zadrže radnu snagu, da rade tokom cijele godine i da samim tim pružaju jedan drugačiji kvalitet same usluge. Pored toga još dodatnih 10 posto dali smo  hotelima u slabije razvijenim opštinama, i kada to kažem, najviše potenciram hotele koji se nalaze na sjeveru zemlje, pored toga i 5 posto za žene vlasnice hotela - naglasila je Bulatović.

Ovim programom, ističe Bulatović, uvedena je i nova kategorija, koja se, kako kaže, zove izvođač radova, a s tim je postignuto da vlasnik hotela investira u onom dijelu, koji je njegova obaveza.

Postoji nacionalna komisija, koja se sastaje svaki drugi dan, na terenu, objašnjava Bulatović, i dodaje da komisiju čine predstavnik Ministarstva energetike, predstavnik Eko fonda i predstavnik Ministarstva turizma, i ta komisija rješava izazove sa kojima se susreće na terenu.

- Ovdje je cilj da mi možemo da stanemo pred bilo kojim fondom, nakon toga, da zadovoljni rezultatima, koje smo postigli ovim pilot projektom, možemo da apliciramo za naredne. Jer, Crna Gora ne može da se pohvali količinom sa  sredstava koje je povukla po ovom osnovu, a da ne pričamo da je prvi ovakve vrste u hotelskoj industriji - zaključila je Bulatović.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E.