Organizatori najavili masovniji događaj pod sloganom "All You Need Is Love"

Startuje treći "Mundijal prijateljstva": Ulcinj ponovo okuplja najbolje sportiste iz zemalja bivše Jugoslavije

Pavle Pepđonović i Ivan Gudelj (Foto: Privatna arhiva)
Pavle Pepđonović i Ivan Gudelj (Foto: Privatna arhiva)

Ivan Gudelj, Vladimir Petrović-Pižon, Mehmed Baždarević, Mladen Mladenović, Enver, Mili i Džemal Hadžiabdić, novinarski bardovi Božo Sušec i Milojko Pantić..., Ivica Šurjak, Nikica Cukrov, Dejan Savićević, Predrag Pašić, Rajko Janjanin, Zlatko Krmpotić, Tonči Gabrić, Zoran Batrović, Joško Jeličić...

Popis je toliko dugačak da ga zapravo nema smisla niti nastavljati. Ali, ako se neto pita, to je i više nego krnji popis fudbalskih legendi s prostora bivše Jugoslavije, koji će u Ulcinju od 20. do 23. oktobra učestvovati na trećem po redu "Mundijalu prijateljstva" čiji je začetnik tamošnji preduzetnik i prijatelj sporta Pavle Pepđonović.

On je ponajprije u saradnji s Ivanom Gudeljom prije tri godine osmislio ovu ideju, koja je naišla na ogroman odjek među nekadašnjim fudbalerima, a projekat iz godine u godinu poprima sve širi karakter.

Popđonović je ove godine potvrdio da će treće izdanje "Mundijala prijateljstva", koji se održava pod motom "All You Need Is Love" biti puno masovnije nego dva dosad održana. U tom je smislu ovako najavio događaj:

"Ove smo godine Mundijal proširili i na ostale sportove, tako da ćemo u Ulcinju imati pravo malo olimpijsko selo. Želimo da iz Ulcinja i Crne Gore pošaljemo snažnu poruku našim zemljama, Evropi i cijelom svijetu - poruku prijateljstva, ljubavi i mira jer će ta tri dana Ulcinj biti glavni grad svjetskog sporta. Osim bivšihfudbalskih legendi s prostora bivše Jugoslavije, Ulcinj će ove godine okupiti i najbolje vaterpoliste, košarkaše, trenere, odbojkaše, rvače, veslače, šahiste, sudije, sportske novinare i radnike kao i paraolimpijce. Pozvani su i neki književnici, glumci i kulturni radnici...

Na početku nečega što će se pretvoriti u veliko druženje starih prijatelja, od kojih se neki nisu vidjeli decenijama, premijerno će u Crnoj Gori biti prikazan film redatelja Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću i tim povodom će se okupiti veliki dio vaterpolskih reprezentativaca, koji su osvojili zlato na OI 1984. u Los Anđelesu. Iz vaterpolskih "voda" tamo će se naći i sadašnji hrvatski selektor Ivica Tucak, Tomislav Paškvalin, Veselin Đuho, Deni Lušić, Denis Šefik, Veljko Uskoković...

Prođe li sve u skladu s dogovorom, crnogorsku će obalu pohoditi i Ivo Daneu, jedan od najboljih košarkaša u istoriji starije generacije, zatim Žarko Paspalj, Andro Knego, Mihovil Nakić, Stojko Vranković... Za dolazak u Ulcinj su se najavili i bivši bokserski majstori Miodrag Perunović, Tadija Kačar, Mirko Puzović, rvač Šaban Trstena, a iz svijeta odbojke Vladimir Grbić, svojevremeno jedan od najboljih svjetskih odbojkaša. Iz Hrvatske bi trebao da dođe i Igor Boraska, svjetski prvak i osvajač bronzane veslačke medalje sa OI u Sidneju 2000.

Istina, možda neki od spomenutih u posljednji trenutak zbog obaveza odustanu od dolaska u Ulcinj, ali doći će zato mnogi drugi, doći će u Ulcinj nekadašnji "cvijet" sporta iz bivše Jugoslavije".

Premda je ideja samo njegova, Pepđonović je naglasio da je organizator Mundijala grad Ulcinj, a ne on lično.

- Ja sam možda inicijator i najistaknutiji u organizaciji i pripremi spektakla, ali ništa ne bih mogao bez svojih sugrađana i cijelog grada. Svi šire pozitivnu energiju, mnogi se samoinicijativno nude i žele nekom od gostiju da ponude smještaj i hranu. Ulcinj je na nogama u očekivanju dragih gostiju... - rekao je on.

Osim filma o Ratku Rudiću, u sklopu programa biće prikazani i dokumentarni filmovi "Hrabro i na rezultat" i "Olimpijada u Sarajevu", a legendarni sportisti iz bivše SFRJ će u Ulcinju zasaditi "Balkansko drvo mira". Poruka i je i više nego jasna i dvosmislena.

Nema sumnje da će događanje u Ulcinju biti veliko zadovoljstvo za sve goste, ali i domaćina koji će imati priliku da osvježi uspomene u druženju sa sportisrtima od kojih su im mnogi obilježili mladost...