Formula 1: Velika nagrada Azerbejdžana

Lekler bio brži od Piastrija za pol-poziciju u Azerbejdžanu, šokantna eliminacija Norisa u Q1

 (Foto: F1.com)
(Foto: F1.com)

Vozač Ferrarija Šarl Lekrler  osvojio je četvrtu uzastopnu pol-poziciju na stazi u Bakuu, pobijedivši Oskara Piastrija u kvalifikacijama za Veliku nagradu Azerbejdžana, dok je McLarenov vozač Lando Norris doživio dramu eliminacije u prvoj kvalifikacionoj rundi (Q1).

Lekler je postavio blistav krug s vremenom od 1m 41.365s i završio čak tri desetinke ispred drugoplasiranog Piastrija u finalnoj Q3 fazi, čime je pol-pozicijima iz 2021, 2022. i 2023. godine dodao još jednu na ovoj stazi. Njegov timski kolega Karlos Sajnc završio je kvalikfikacije na trećem mjestu.

Red Bull je pokazao brzinu tokom kvalifikacija, ali je na kraju morao da se zadovolji četvrtim i šestim mjestom, sa dvostrukim pobjednikom Azerbejdžana Serhiom Perezom ispred Maksa Ferstapena, dok je Džordž Rasel  postavio svoj Mercedesov bolid na petu poziciju.

Luis Hamilton je imao problema sa podizanjem temperature guma, što ga je dovelo tek do sedme pozicije, dok je Fernando Alonso zauzeo osmu poziciju za Aston Martinom, dok su vozači Williamsa, Franko Kolapinto i Aleks Albon, upotpunili prvih deset pozicija u Q3 na 9. i 10. mjestu.

Oli Berman je zamalo propustio priliku da uđe u borbu za pol-poziciju, završivši desetinku iza Albona u Q2, što je izazvalo frustriranu poruku preko radija kada se vratio u boks, iako je nadmašio svog iskusnijeg timskog kolegu iz Haasa, Nika Hulkenberga

Vozač drugog tima Red Bulla Juki Cunoda i Alpineov Pier Gasli morali su da se zadovolje sa pozicijama 12 i 13, pri čemu je Cunoda dobio kaznu zbog prebrze vožnje u boksu, dok su Hulkenberg i Aston Martinov Lens Strol bili najsporiji u drugom dijelu kvalifikacija.

Za Norisa su kvalifikacije bila katastrofalne, jer će startovati sa 17. pozicije – odmah iza bivšeg timskog kolege Danijela Rikarda – nakon eliminacije u Q1, pošto je agresivno prošao preko ivičnjaka i susreo se sa sporim Estebanom Okonom u posljednjem sektoru.

Kick Sauber dvojac Valteri Botas i Žou Guanju završili su na 18. i 19. mjestu, s tim da će Žou svakako startovati posljednji, dok je Okon završio na 20. mjestu nakon što mu je Alpinin bolid ponovo usporio u završnim trenucima prve faze kvalifikacija.