Premijer poručio da neće dozvoliti da „opstrukcije“ budu djelotvorne

Spajić: Ubijeđen sam da će parlamentarna većina ponovo izglasati zakone koje je Milatović vratio

 (Foto: Vlada Crne Gore/Jutjub)
(Foto: Vlada Crne Gore/Jutjub)

Ovakvo ponašanje ugrožava sprovođenje Evrope sad 2 od oktobra. Ubijeđen sam da će za 14 dana parlamentarna većina ponovo izglasati zakone i da neće dozvoliti da ovakve opstrukcije budu djelotvorne - poručio je premijer Milojko Spajić nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno razmatranje Zakone o povećanju PDV-a, uvođenju novih akciza i smanjenju doprinosa PIO.

https://etv-pwa.superdesk.pro/ekonomija/milatovic-poslanici-moraju-shvatiti-da-ce-biti-direktno-odgovorni-za-minus-u-fondu-pio-i-za-smanjenje-penzija-buducih-penzionera

Spajić je ocijenio da Milatović možda pokušava da vodi Vladu, ali poručio da mu to neće uspjeti.

- Nažalost, te opstrukcije smo vidjeli i za vrijeme priprema Zakona za IBAR i pokušao je da opstruira naš evropski put na taj način. Ovoga puta pokušava da opstruira Evropu sad 2. Ja to neću dozvoliti. Za mene u ovoj državi ne postoji bitnija tema od podizanja standarda građana. Dubinski u sebi osjećam i Evropu sad 1 i Evropu sad 2 i sve druge reforme koje bi trebalo da se sprovedu da bi podigli i plate i penzije i sve druge benefite. Sa 222 eura koliko nas je zatekla minimalna zarada, sada ćemo imati za tada nezamislivih 600 i 800 eura. Imaćemo povećanja svih zarada u Crnoj Gori preko 25 odsto - naveo je Spajić.

 Prosječna zarada u oktobru će biti, poručuje, hiljadu eura.

- Penzije će da rastu u januaru 2025, imali smo rast penzija.. Svakog mjeseca penzioneri koji su primali 290-300 eura - sada primaju preko 150 eura više. Predsjednik želi da radnici u oktobru ne osjete Evropu sad 2, a ni penzioneri u januaru. Upravo zbog toga slučaja ću morati da otkažem put u Njujork i moraću da se bavim Evropom sad 2. Osim puta u Brisel neću ići ni na jedno drugo putovanje jer želim da se usvoje svi zakoni za Evropu sad 2 - rekao je Spajić.

Vlada nije dobila zahtjev da finansira Brdo Brioni, Milatović ima duplo veći budžet nego Đukanović

Spajić je rekao da Kabinet Vlade nikada nije dobio zahtjev za finansira Samit Brdo Brioni.

- Postojale su špekulacije da smo odbili takav zahtjev. Mi ga nikad nijesmo ni razmatrali. Mislim da je Ministarstvo finansija imalo mišljenje u odnosu na to - naveo je on.

Spajić je kazao da Milatović ima rekordni i duplo veći budžet nego bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Svjedoci smo da predsjednik pravi iventove i razne konferencije gdje se bavi nadležnostima koje nijesu u opisu posla predsjednika države. Dok za ove koje jesu u opisu njegovog posla - nema novca. Trebalo bi pronaći neku vrstu racionalizacije - naveo je on.