Premijer i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove konstatovali veliki iskorak na polju vladavine prava

Spajić sa Bramercom: Smanjen politički uticaj na pravosudne organe u Crnoj Gori

 (Foto: Vlada Crne Gore)
(Foto: Vlada Crne Gore)

Crna Gora je napravila veliki iskorak na polju vladavine prava, a posebno u smanjenju političkog uticaja na rad tužilaštva i generalno pravosudnih organa - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića i glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Serža Bramerca.

Napredak u poglavljima 23 i 24 je, kako je naveo Spajić, potvrđen i kroz dobijanje IBAR-a, ali Crna Gora tim nije zadovoljna, već želi da dodatno unaprijedi stanje u domenu vladavine prava.

- Pokušavamo da poboljšamo uslove za rad tužilaštva, kako bi osigurali da imaju optimalan ambijent za ostvarivanje pravih rezultata u oblasti, koja je predugo bila bolna točka za Crnu Goru. Vladavina prava ostaje jedan od prioriteta i bićemo posvećeni da dostignemo nivo najrazvijenijih zemalja Evropske unije i u tom kontekstu nadamo se ekspertskoj podršci Mehanizma pravosudnim institucijama Crne Gore, kako bi ostvarili sve cijeve na našem EU putu - istakao je Spajić.

Bramerc je naglasio da ima saradnju na visokom nivou sa Vrhovnim i Specijalnim državnim tužilaštvom, kao i Ministarstvom pravde.

Apostrofirao je da je veliki rezultat to što je politika distancirana od tužilaštva, a posebno ga raduje dinamika u radu Vlade na polju evropske integracije.

- Međunarodna zajednica mora da vam pomogne da zadržite pozitivan momentum i ovu novu dinamiku. Mi ćemo uraditi sve da pružimo podršku vašem tužilaštvu, u skladu sa potrebama Crne Gore. Već smo ponudili ekspertsku podršku, kako bi se pojačali kapaciteti, za još jaču borbu protiv svih oblika krivičnih djela, uključujući i ratne zločine - kazao je Bramerc.

Konstatovano je i da su predstavnici SDT-a u ovoj godini već posjetili sjedište Mehanizma i prošli određene obuke.

Na sastanku je potvrđena privrženost Crne Gore poštovanju međunarodnih obaveza u oblasti ratnih zločina i kontinuiranoj saradnji sa Rezidualnim mehanizmom, kao i sa susjednim zemljama u ispunjavanju mandata ovog organa.