Premijer je rekao da je popis bio prvi izazov 44. Vlade, ali ujedno i njihov prvi uspjeh

Spajić: Jedini pobjednik popisa je građanska i evropska Crna Gora

Milojko Spajić (Foto: Milojko Spajić/X)
Milojko Spajić (Foto: Milojko Spajić/X)

Jedini pravi pobjednik na popisu je građanska i evropska Crna Gora koja je dom svih nas kako god se izjašnjavali - kazao je u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži Iks (X) Milojko Spajić.

Treba, prema njegovim riječima, da živimo jedni sa drugima u slozi i prosperitetu koji je nikada bliži i izvjesniji.

- Godina sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova referentna je tačka u istoriji jedne države i društva. Stoga je današnje saopštavanje rezultata više od same statistike, jer postavlja okvir za kreiranje politika i pravce daljeg razvoja Crne Gore - istakao je Spajić.

Zahvalan je, kako dodaje, svima koji su učestvovali - popisivačima, njihovim koordinatorima, ali posebno građanima koji su im otvorili svoja vrata.

- I predstavnicima parlamentarnih stranaka i vijeća manje brojnih naroda na konstruktivnom odnosu, posvećenosti u iznalaženju zajednički prihvatljivog rješenja, što je ojačalo povjerenje u sam proces - naveo je Spajić.

Popis je, kako je rekao, bio prvi izazov 44. Vlade, ali ujedno i njihov prvi uspjeh.

- Sad nam predstoji da na temelju dobijenih podataka radimo na novim politikama kojima ćemo unaprijediti kvalitet života naših građana i graditi našu evropsku budućnost - naglasio je Spajić.

Zabrinjava trend, kako dodaje, da prosječna starost naših građana, uprkos mlađoj populaciji stranaca koja je došla da živi kod nas, porasla na 39,7 godina.

- To je alarmantan podatak. Detaljen analize, kao i demografske i infrastrukturne i politike lokalnih samouprava će biti razmatrane i usvojene u narednim mjesecima koji slijede - poručio je Spajić.