Dogovoreno potpisivanje tehničkog sporazuma: Stabilnost baruta uzoraka ubojnih sredstava provjeravaće se u akreditovanim laboratorijama sa NATO metodama

Slovenija pristala da bez naknade vrši testiranja za Vojsku Crne Gore

Ilustracija (Foto: Portal Analitika)
Ilustracija (Foto: Portal Analitika)

Stabilnost baruta uzoraka ubojnih sredstava Vojske Crne Gore ubuduće će se analizirati u laboratoriji Ministarstva odbrane Slovenije i to bez novčane naknade. 

To proističe iz Informacije o potpisivanju tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Slovenije i Ministarstva odbrane Crne Gore u vezi podrške u oblasti termičkog i hemijskog testiranja stabilnosti pogonskih goriva koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Laboratorijsko ispitivanje baruta predstavlja osnov u pravilnom održavanju i rukovanju ubojnim sredstvima. 

Osnovni zadatak laboratorijskih ispitivanja je sistemsko praćenje hemijske stabilnosti baruta i raketnih goriva radi utvrđivanja funkcije ubojnih sredstava i pirotehničke bezbjednosti njihovog skladištenja.

Crna Gora je, od 2006. do 2018. godine, posao praćenja stabilnosti baruta ubojnih sredstava VCG, prepustila „Tehničkom remontnom zavodu“ Kragujevac.

Međutim, kako se od 2019. godine to ispitivanje ne vrši u akreditovanim laboratorijama sa NATO metodama, Vlada je predložila da se uspostavi saradnja sa Ministarstvom odbrane Slovenije, što je ta zemlja prihvatila. 

- Na naš upit o uspostavljanju saradnje dobijen je pozitivan odgovor od strane predstavnika Ministarstva odbrane Slovenije, nakon čega je uslijedila potvrda da će njihova laboratorija vršiti analize ispitivanja stabilnosti baruta uzoraka ubojnih sredstava VCG bez novčane nadoknade – navedeno je u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Stoga je izrađen nacrt Tehničkog sporazuma između ministarstava odbrane dvije zemlje u vezi podrške u oblasti termičkog i hemijskog testiranja stabilnosti pogonskih goriva koji će biti na snazi do 31. decembra 2025. godine.

- Tehničkim sporazumom je predviđeno pružanje besplatnih usluga termičkog i hemijskog testiranja stabilnosti pogonskih goriva od strane Ministarstva odbrane Slovenije do isteka važenja Sporazuma. Ministarstvo odbrane Slovenije je sprovelo internu proceduru usaglašavanja nacrta Tehničkog sporazuma (u okviru svojih organizacionih jedinica), o čemu su nas povratno informisali – precizirano je u Vladinom dokumentu.

Pozitivno mišljenje na Tehnički sporazum prethodno su da li Ministarstvo finansija i Ministarstvo vanjskih poslova.