Satler: Politička stabilnost uslov da Crna Gora ostvari ambiciju povodom EU integracija

 (Foto: Vlada Crne Gore)
(Foto: Vlada Crne Gore)

Crna Gora ima kapacitet da ostvari svoju ambiciju u pogledu evropskih integracija pod uslovom da održi političku stabilnost - kazao je novoimenovani ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Johan Satler.

On je danas razgovarao da potpredsjednikom Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove, Filipom Ivanovićem.

Satler je, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, ocijenio da je Crna Gora predvodnik u evropskim integracijama i to ne samo na papiru nego i u stvarnosti, kao i da je cilj koji je Crna Gora postavila realističan.

- Crna Gora ima kapacitet da ostvari svoju ambiciju pod uslovom da održi političku stabilnost --  ocijenio je Satler, navodeći da će država imati svu potrebnu podršku i pomoć EU.

Ivanović je naglasio odličnu saradnu koju je Crna Gora imala sa prethodnom ambasadorkom EU i izrazio nadu da će takva saradnja biti nastavljena.

On je, kako se navodi, pohvalio i veoma dobru saradnju sa Evropskom komisijom i njenu spremnost da pomogne Crnoj Gori, i ponovio da je cilj da se do kraja mandata ove Vlade zatvore sva pregovaračka poglavlja.

„Tokom današnjeg razgovovora, sagovornici su se osvrnuli i na nedavno usvojeni Plan rasta EU za Zapadni Balkan, naglasivši posebno važnim njegov aspekat reformi od kojih će građani imati koristi kao što su pristup jedinstvenom tržištu, jedinstveni način plaćanja, roming, i tako dalje - rekli su iz Vlade.

Na sastanku je, kako se dodaje, apostrofirana važnost dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu.

Satler je pohvalio pozitivnu ulogu koju Crna Crna baštini u tom smislu, dok je Ivanović naglasio da je Crna Gora otvorena za razgovor i rješavanje svih potencijalnih pitanja sa susjednim zemljama.

Navodi se da je na sastanku ukazano na značaj evropske integracije regiona i naglašeno da Unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Dodaje se da je Ivanović ponovio snažnu podršku Crne Gore politici otvorenih vrata EU.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmijenili mišljenja i o brojnim unutrašnjim i regionalnim prilikama.