Satler: Daću 150 odsto sebe da Crna Gora postane članica EU što prije

Novoimenovani ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler obratio se građanima Crne Gore video porukom sa željom da se predstavi crnogorskoj javnosti, a poručujući da će dati 150 odsto sebe da što prije budemo članica EU.

Istakao je da dosta dobro poznaje Balkan kao i Crnu Goru.

- Vidim ogromnu želju građana CG da postanu dio EU. Daću 150 odsto sebe da zajedno ostvarimo san građana Crne Gore da ova zemlja postane članica EU što prije - naveo je Satler.

Satler je ambasador EU u Crnoj Gori od 1. septembra, a prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Unije u Bosni i Hercegovini.

U biografiji koju je dostavila Delegacija EU u Crnoj Gori, navodi se da je Satler diplomirao na Univerzitetu u Inzbruku 1994, gdje je stekao zvanje magistra političkih nauka i slavistike, a takođe ima postdiplomske kvalifikacije sa naprednih međunarodnih studija Diplomatske akademije u Beču.

Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom karijere, uključujući i nedavno iskustvo kao austrijski ambasador u Albaniji i ambasador EU u Bosni i Hercegovini, Satler se posebno fokusirao na Zapadni Balkan.

Austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno njegovom Odsjeku za ljudska prava, pridružio se 1996. godine, a naredne godine pridružio se Nadzornoj misiji Evropske zajednice, u okviru koje je bio angažovan u Sarajevu i Tirani.

Radio je za Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu u Briselu i kao politički savjetnik u Ambasadi Austrije u Vašingtonu.

On je služio i kao šef Direktorata za Istočnu/Jugoistočnu Evropu pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ambasadorske dužnosti u Albaniji preuzeo je 2016. godine.

Osim maternjeg njemačkog, Satler tečno govori engleski, francuski i ruski, a takođe se služi bosanskim/hrvatskim/crnogorskim/srpskim i albanskim jezikom.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.