ISTRAŽIVANJE PORTALA ETV: Ko sve nastoji da se zaboravi slučaj srpsko-američkog špijuna

Predmet Simijanović dva i po mjeseca čeka u fioci Višeg suda

U prilog tezi da se proces protiv Simijanovića namjerno odugovlači je i činjenica da se od njegovog bjekstva do podizanja optužnog prijedloga čekalo osam mjeseci, do 3. oktobra 2022. godine. Iz Tužilaštva su se pravdali da je tokom „izviđaja“ preduzeto više zakonom propisanih mjera i radnji te da su zamolnicom za pružanje pomoći pribavljeni određeni dokazi, nakon čega je protiv Simijanovića podnešen optužni prijedlog  

 (Foto: Stevan Simijanović, lažni diplomata)
(Foto: Stevan Simijanović, lažni diplomata)

Viši sud u Podgorici i nakon dva i po mjeseca nije odlučio po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću da se lažnom američkom diplomati Stevanu Simijanoviću, koji se optužnim prijedlogom tereti za falsifikovanje isprava, sudi u odsustvu. Skoro dvije godine od podizanja optužnog prijedloga - 3. oktobra 2022. godine - proces protiv Simijanovića nije počeo, niti je za njim raspisana međunarodna potjernica?!

Stevan Simijanović pojavio se u Crnoj Gori, krajem decembra 2020. i u januaru 2021 godine, nekoliko mjeseci pošto su na izborima 30. avgusta 2020. pobijedile i vlast konstituisale proruske i prosrpske društveno-političke elite. 

Uhapšen je 8. februara 2021. godine u Nikšiću, nakon što je završio sastanak sa kontroverznim biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem u sjedištu njegove kompanije ,,Neksan“. Policija je kod Simijanovića pronašla više lažnih dokumenata, među kojima i falsifikovani diplomatski pasoš Sjedinjenih Američkih Država.

Priveden je u tužilaštvo gdje ga je saslušala dežurna tužiteljka Ana Doderović koja ga je puštila da se brani sa slobode. 

Samo nekoliko dana kasnije Simijanović je nestao iz Crne Gore. I to ne u spektakularnom bjekstvu, već se odvezao ,,audijem" novosadskih tablica i ušao u Srbiju preko graničnog prelaza Dobrakovo. 

Na upit Portala ETV iz Višeg suda objasnili su njihov red poteza u slučaju Simijanović.

Lažni diplomatski pasoš Simijanovića

PUT PREDMETA

- Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću izjavilo je žalbu na rješenje Osnovnog suda u tom gradu kojim je odbijen prijedlog tužioca da se Stevanu Simijanoviću sudi u odsustvu. Predmet je formiran 23. februara 2024. godine i ovaj sud je, odlučujući po toj žalbi, ukinuo rješenje prvostepenog suda i predmet vratio na ponovno odlučivanje - navodi se u odgovorima Višeg suda na pitanja Portala ETV.

Objašnjavaju da je u ponovnom postupku Osnovni sud u Nikšiću donio „novu odluku kojom je odbijen prijedlog Tužilaštva za suđenje u odsustvu“, pa se Tužilaštvo žalilo i na tu odluku i spisi predmeta opest su, 19. juna, dostavljeni Višem sudu na odlučivanje.

- Predmet je još uvijek u radu - navodi se u odgovorima ovog suda.

Interesantno je da je Osnovni sud u Nikšiću, spise predmeta u slučaju Simijanović, proslijedio Višem sudu samo dva dana nakon upita novinara - da li je raspisana potjernica za njim, da li je okončan postupak i da li je donijeta presuda. 

Iz odgovora koji smo sada dobili od Višeg suda u Podgorici jasno je da se nije mrdnulo s početne tačke i da će se još čekati da slučaj Simijanović dobije sudski epilog.

OPASNE VEZE

Dnevni list Pobjeda nakon Simijanovićevog hapšenja i bjekstva iz Crne Gore 2021. godine u serijalima istraživačkih tekstova razotkrio je njegove prilično razgranate veze u Crnoj Gori sa novim vlastima i Crkvom Srbije, čiji je svještenik. 

Simijanović i Abazović

Ključna politička poluga Simijanovića bila je Ura bivšeg premijera Dritana Abazovića, koji je u prvoj prorusko-prosrpskoj vladi Crne Gore bio potpredsjednik i koordinator službi bezbjednosti. Upravo je Abazovićeva Ura ugostila 2021. Simijanovića u Crnoj Gori i platula mu smještaj u jednom hotelu ,,Ambasador“ u Podgorici, gdje je boravio sa Marijom Havrilov, članicom ekstremističkog srpskog pokreta „Zavetnici“. 

Tada je Simijanović, pred lokalne izbore u Nikšiću, povezao Miodraga Daku Davidovića i Dritana Abazovića, u namjeri da se uspostavi kontrola nad Lukom Bar. 

Bio je, bez sumnje, čovjek od povjerenja nove vlasti – fotoreporteri su ga uslikali među funkcionerima ,,avgustovske većine“ u Hramu Hristovog voskrsenja u Podgorici, kada je mitrolit Amfilohije govorio za Božić 2021. godine. 

Koliko je Simijanović za Abazovića bio ,,čovjek od povjerenja“ pokazuje i podatak da je, u ime Ministarstva odbrane, pokušao da uspostavi kontakt sa jednom američkom kompanijom koja proizvodi municiju, a čiji su vlasnici Rusi koji žive u Ukrajini?!

A da Simijanović nije bio slučajni gost Ure, već i te kako važna karika u političko-poslovnom i kriminalnom lancu novih vlasti pokazali su i transkripti „Skaj komunikacija“ koje je u junu ove godine - punih 12 mjeseci nakon što su materijali došli iz Pariza u Podgoricu, u Specijalno policijsko odjeljenje kod načelnika Predraga Šukovića - objavio Portal Libertas, a koji se odnose na šverc duvana, posao za koji su Davidović, ali i Abazović i njegova Ura bili i te kako zainteresovani.

Zašto su prije toga kompromitujući papiri bili ,,pohranjeni" u fioci SDT-a, nije pojašnjeno. Nepoznato je i da li je Specijalno državno tužilaštvo uopšte nastavilo istragu i saslušalo sve učesnike ,,skaj razgovora". 

,,KOVRDŽAVI“, ,,VAMPIR“ I ,,DIPLOMATA“

Ove prepiske samo su potvrdile činjenicu da je Simijanović pod zaštitom novih crnogorskih vlasti, tako da je jasno zašto njegov predmet nije „interesantan“ pravosudnim organima naše države. 

Skaj aplikacija

Duže od dvije godine i tužilaštvo i sud trude se da se slučaj Simijanović zaboravi, jer je, utisak je, nekog u Crnoj Gori dobro zadužio.

U prilog tezi da se proces protiv Simijanovića namjerno odugovlači je i činjenica da se od njegovog bjekstva do podizanja optužnog prijedloga čekalo osam mjeseci – sve do 3. oktobra 2022. godine. Nejasno je zašto je Tužilaštvu trebalo toliko vremena da optuži Simijanovića. 

Pravdali su se kako je tokom „izviđaja“ preduzeto više zakonom propisanih mjera i radnji, te da su zamolnicom za pružanje pomoći pribavljeni određeni dokazi. 

Transkripti „Skaj prepiski“, vođenih početkom 2021, a koje se odnose na dogovore o švercu duvana iz Luke Bar u crnogorsko Specijalno tužilaštvo, dostavljeni su iz Europola Pariz, šefu Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću, prije duže od godine. 

Međutim, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i njegov tim u akciju su krenuli tek kada su ove prepiske u junu osvanule na Libertasu. Dan kasnije, uhapšen je načelnik kriminalističke policije iz Bara Ilija Vasović zbog osnovane sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja je švercovala cigarete.

Miodrag Daka Davidović

Vasović je, kako proizilazi iz objavljenih „Skaj“ komunikacija, bio dio švercerske šeme krijumčarenja cigareta, a u porukama se pominju i Miodrag Daka Davidović i Dritan Abazović. U prepiskama, čiji su ključni akteri kontroverzni biznismen koji je u bjekstvu Aleksandar Mrkić i Vasović, kako proizilazi, učestvuje i Stevan Simijanović. Oni su pravili plan kako da Mrkić preko novih vlasti nastavi šverc duvana iz Luke Bar. Iz sadržaja poruka se zaključuje da je Simijanović bio veza između Abazovića, kojeg zovu ,,Kovrdžavi“ i ,,Maradona“, Davidovića kojem je pseudonim „Vampir“ i Vasovića.

Simijanović se javnosti obratio nekoliko dana po objavljivanju „Skaj“ komunikacija reagovanjem sa tvrdnjom da nikada nije koristio ovu aplikaciju i da nije imao bilo kakvih kontakata sa Abazovićem i Davidovićem povodom šverca duvana. Bio je kategoričan i da sa ovom dvojicom nije ostvarivao bilo kakve kontakte nakon boravka u Crnoj Gori 2021. 

Interesantno je da je tužiteljka u Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću Ana Doderović, koja je Simijanovića, pošto je uhapšen 8. februara te godine, puštila da se brani sa slobode rođena sestra Davidovićevog bliskog saradnika.

Da Simijanović ima snažnu političku potporu u Crnoj Gori, nedvosmisleno potvrđuje i njegovo bjekstvo iz naše zemlje – koje suštinski i nije bilo bjekstvo. On je državu napuštio četiri dana nakon hapšenja, automobilom, preko regularnog graničnog prijelaza?! 

Osim toga, Simijanoviću je 27. januara 2021, izdata crnogorska lična karta, koju je dobio svega dva dana pošto je dostavio zahtjev?!  

Portal ETV ostao je uskraćen za odgovor od Specijalnog državnog tužilaštva da li su u istrazi šverca cigareta u slučaju Mrkića i Vasovića, saslušani Abazović i Davidović. Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je blizak prijatelj sa Davidovićevim zetom Damjanom Abramovićem, o čemu svjedoče i zajedničke fotografije.  

Interesantno je, takođe, da nema informacija da li je protiv Stevana Simijanovića, američkog državljanina, u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenut postupak jer je u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, koristio lažni diplomatski pasoš SAD i predstavljao kao američki obavještajac na Balkanu. 

Na fotografijama koje je Simijanović sam objavljivao, uslikan je sa NATO pripadnicima na Kosovu, i to sa italijanskim oficirom koji je komandovao trupama. Da li je moguće da su i pripadnici NATO snaga bili nasamareni lažnim diplomatskim pasošem, ili je Simijanović ipak imao neke jako dobrre konekcije, ili, ipak, neke bezbjednosne provjere nijesu učinjene kako treba.