Plan kontrole ASK-a za izbore u Beranama: Integritet i transparentnost u fokusu

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) usvojila je Plan kontrole i nadzora izborne kampanje za predstojeće lokalne izbore u opštini Berane, koji će biti održani 8. decembra.

Ovim Planom, Agencija je postavila jasne ciljeve i aktivnosti koje će sprovoditi kako bi osigurala poštovanje zakonskih okvira i povećala transparentnost u izbornom procesu.

Ključni ciljevi Plana su jačanje integriteta i kredibiliteta izborne kampanje, kao i izgradnja ambijenta povjerenja građana u izborni proces. ASK će, kroz niz aktivnosti, raditi na efikasnom sprovođenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Agencija će sprovesti: kontrolu političkih subjekata - nadzor aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava tokom kampanje; nadzor nad upotrebom javnih resursa - provjera poštovanja zabrana i ograničenja u vezi s korišćenjem javnih resursa tokom kampanje; transparentnost - javno objavljivanje svih relevantnih dokumenata o finansiranju kampanja i upotrebi javnih resursa; podršku i smjernice - kontinuirano pružanje smjernica, savjeta i mišljenja političkim subjektima i organima vlasti; reakcije na prigovore - hitno postupanje po svim prigovorima i sumnjama u kršenje Zakona; pokretanje postupaka - pokretanje prekršajnih i drugih postupaka u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

- Agencija za sprečavanje korupcije nastavlja da doprinosi izgradnji povjerenja građana u izborne procese i osigurava poštovanje zakonskih normi kroz proaktivnu kontrolu i nadzor kampanja - navedeno je u saopštenju ASK-a.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.